Hírek

2006.07.31. 18:20

Zenthe Ferencből legenda lett

Újabb színészóriás csatlakozott a nagy égi társulathoz, 86 éves korában elhunyt Zenthe Ferenc. Vagy ahogy ő mondaná: a jóisten végleg a tenyerére vette.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignright" width="260"] Zenthe Ferenc és Komlós Juci: nem csak pályatársak, igaz barátok voltak
[/caption]Bő másfél éve, 2005 januárjában választották a nemzet színészévé. Pár hónappal később 85. születésnapját még a Madách Színház szalonjában ünnepelte, ezután derült ki, hogy baj van az egészségével. Az örökké derűs és roppant szerény színművész ettől fogva egyre kevesebbet mutatkozott. „Nem szeretett panaszkodni – mondta lapunknak a régi barát, Horváth Ádám rendező. – Az utóbbi időben már én is csak telefonon hívtam. Tudtam, hogy terhére vannak a látogatók, a lakásból pedig nem nagyon mozdult ki. Nem tudta elfogadni, hogy bárki elesettnek lássa őt.” Nem csak színészként, emberként is kivételes egyéniség volt. „Ha bárki valahol kimondja azt a nevet, hogy Zenthe Ferenc, mosoly jelenik meg a szája szélén – fogalmazott Szirtes Tamás, a Madách Színház ügyvezető igazgatója. – Olyan ember volt, akit mindenki szeretett, s ez páratlan ebben a mai világban.”

„Amikor elkezdtem a pályát, a jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább” – mondta Zenthe egy esztendeje, amikor a nemzet színésze lett. Mi tagadás, volt mire szerénynek lennie. Hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Egyik leghíresebb alakítását a Tenkes kapitánya című, 1962-ben forgatott sorozatban nyújtotta, de nagy sikert aratott a Magyar Rádió Szabó család című folytatásos családregényében, valamint a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatában is.

„Számára nem létezett kis és nagy szerep, minden helyzetben nagy színész volt – mondta Horváth Ádám. – Az olyan romantikus vígjátékokban, mint a 2x2 néha 5, ugyanolyan otthonosan mozgott, mint a drámai szerepekben. Utóbbiak közül talán a legemlékezetesebb a Jób lázadása, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. Egyszerű eszközei voltak, de az általa megformált szerepekben olyan természetességgel jelent meg, amilyenre csak a legnagyobbak képesek.”

Jellemző Zenthe Ferenc népszerűségére, hogy amikor „kiírták” a Szabó család című rádiójátékból, a hallgatók visszakövetelték. A hangjáték legutóbbi részeit a régóta betegeskedő színésszel már telefonon vették fel. Így a nemzet színésze augusztus végéig még hallható a Magyar Rádió műsorában. Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Zenthe Ferenc

1920. április 24-én született Salgótarjánban. A közgazdaság-tudományi egyetemet hagyta ott a Színművészeti Akadémiáért. 1942-ben behívták katonának, a háború után nem folytatta a színiakadémiát, Pécsre szerződött. Ezután Kaposváron, Győrben és Pesterzsébeten játszott, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1952-től lett a Madách Színház tagja. 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1975-től érdemes művész. A filmkritikusok díját 1984-ben kapta, kiváló művész 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban lett. Kossuth-díjjal 1997-ben tüntették ki. A nemzet színészévé 2005-ben választották. Az MTA Magyar Örökségdíjjal tüntette ki „sokoldalú emberábrázolásáért.”

A Nemzeti Színház sajátos búcsúja

Illendőbb búcsút is vehetett volna Zenthe Ferenctől a Nemzeti Színház honlapja. A művész halálhírét valahonnan másolva közölték, így abban még az szerepelt: „a Madách Színház tagja, jelenleg nyugdíjas”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!