Hírek

2006.07.21. 20:05

Menekülők áradata Cipruson

Ciprus megtelt – jelentették be péntek reggel a szigetország vezetői, drámai hangon ecsetelve a helyzetet, amely a menekültáradat nyomán kialakult. A telt ház egyelőre az ideiglenes szállásokra vonatkozik, s a hatóságok azt tervezik, hogy a Libanonból érkező hajókat Törökországba irányítják.

BAMA

Szemtanúk lapunknak elmondták: hatalmas a tumultus, a hatóságok fertőtlenítik az átutazókat, mert előfordult, hogy egy transzportban halottak is voltak. „Utasaink is szemtanúi a hatalmas forgalomnak, de ez eddig nem zavarta a turisták pihenését” – válaszolt kérdésünkre a nagy magyar ciprusi utaztató, a Tensi ügyvezető igazgatója. Déri Tamás elmondta: csoportjaik folyamatosan indulnak.

Péntek este Damaszkuszba érkezett egy autóbusz Libanonból menekülő magyarokkal és családjukkal. A buszon 18 olyan személy utazott, akik magyar állampolgárok vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek, illetve van köztük kettős állampolgárságú libanoni is – mondta el telefonon Polgár Viktor külügyi szóvivő, aki Szíria fővárosában tartózkodik. A menekülők az éjjeli Malév-gépekkel készültek Budapestre.

Kiterjesztik a szárazföldi hadműveleteket

Izrael hamarosan kiterjesztheti szárazföldi hadműveleteit, s ehhez nagy számban hívnak be tartalékosokat – idézte Alon Friedman tábornokot, az észak-izraeli katonai körzet parancsnokságának tagját az egyik izraeli napilap. Eddig tízezer ember menekült el a légitámadások sújtotta Libanonból, és még több tízezren várnak arra, hogy elhagyhassák az országot. A Hezbollah vezére, Hasszan Naszrallah sejk egy tévéinterjúban személyesen cáfolta halálhírét.

Ezek is érdekelhetik