Hírek

2006.07.13. 18:07

Magyarok a háborúban

A Külügyminisztérium felszólította a magyarokat: ne utazzanak Libanonba, Izrael Libanonhoz közeli részére, miután az izraeli légierő hajnalban támadást indított Bejrút ellen.

Farkas Károly

Két magyar turista kért csütörtökön a reggeli órákban segítséget a szegedi TUI Utazási Központ Aquamount Travel utazási irodájától – közölte lapunk érdeklődésére Lehota Andrea, az iroda értékesítője. A két nyaraló Bejrút mellett töltötte szabadságát, és az izraeli légierő hajnalban indított légitámadásai miatt kérték mihamarabbi hazautazásukat.

„Mivel a libanoni főváros légi- és viziblokád alatt áll, ezért a repülőtársaságok, így a Malév is, a szíriai Damaszkuszba irányítják gépeiket” – mondta Lehota Andrea. A két magyar is innen indul vissza Budapestre, de hogy mikor azt még nem lehet tudni. „Valószínűleg az első Malév-géppel, amire felférnek” – mondta. Az utazási iroda munkatársa úgy tudja, busszal szállítják át a turistákat a szíriai városba, az utazás tíz dollárba kerül. A fő útvonalakat lezárták, ezért arról sincs információjuk, pontosan milyen útvonalon teszik meg az utat a reptérig.

Az értékesítő kérdésünkre elmondta, a környező országok utazási foglalásait nagy valószínűséggel nem befolyásolják a Libanonban történtek, az emberek kezdenek hozzászokni, hogy néha előfordul egy-egy robbantás. Más utazási irodáktól szerzett információink szerint jelenleg nem tartózkodik Libanonban szervezett magyar turistacsoport. A bejrúti magyar nagykövetséggel és a konzulátus ügyeletével telefonon nem sikerült kapcsolatba lépnünk.

A magyar Külügyminisztériumban nem tudnak a Bejrútban rekedt magyarokról, hasonlóképpen nincs információjuk a libanoni magyar külképviseletekről. Érdeklődésünkre a minisztérium sajtóosztályán közölték, hogy tudomásuk szerint a diplomaták nincsenek veszélyben. Ugyanakkor a tárca arra kér minden magyar állampolgárt, ne utazzanak Libanonba, Izraelnek a libanoni határ térségében lévő északi részére, valamint a megszállt palesztin területekre.

A helyzet ugyanis gyorsan romlik a Közel-Keleten az izraeli katonai akciók következtében. A Hezbollah libanoni síita radikális szervezet által elrabolt két izraeli katona kiszabadítására indított akciójában az izraeli légierő csütörtök hajnalban légi, szárazföldi és tüzérségi támadásokat indított Libanon déli része, valamint a főváros, Bejrút ellen.

„Az izraeli hadsereg figyelmeztette Libanont, hogy költöztesse át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol Szajjid Haszan Naszrallah, a síita Hezbollah szervezet vezetője lakik” – jelentette be az izraeli hadsereg rádiója. A Hezbollah közleményében megfenyegette a zsidó államot, hogy Bejrút bombázása esetén tüzérségi támadást intéznek Haifa kikötőváros ellen.

Észak-Izraelben több helyütt pánik tört ki, miután a Hezbollah a határ teljes hosszában rakétatámadásokat indított izraeli települések ellen. A támadások következtében legalább két civil vesztette életét.
„Bejrút azonnali, mindenre kiterjedő tűzszünetet kér Izraeltől” – jelentette be Fuád Szinjora libanoni kormányfő. A politikus telefonon tárgyalt az orosz és az amerikai külügyminiszterrel is, és segítségüket kérte a kialakult helyzetben.

Jeruzsálem ugyanakkor elhúzódó offenzívára készül. Ehud Olmert kormányfő teljes mozgósítást rendelt el, a Haárec izraeli napilap szerint egy teljes gyalogoshadosztályt rendeltek az északi határon szolgáló egységek megerősítésére, hajnalban pedig izraeli hadihajók hatoltak be a libanoni felségvizekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!