Hírek

2006.07.13. 17:17

„Elfogadhatatlan az ingyenmunka”

Az európai szakszervezetek is tiltakoznak a magyar tanárok túlórái ellen

É. S.

Az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) is tiltakozik a közoktatási törvény pedagógusokat érintő módosító javaslatai ellen, melyekről hétfőn dönt a parlament, majd egy hét múlva zárószavazást tartanak. Tatai Tóth András, az MSZP oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője a bírált törvénytervezeteket ugyanakkor elkerülhetetlennek és a „reform irányába hatónak” nevezte. A kormány javaslata szerint a következő tanévben a munkáltató elrendelhet további legfeljebb heti négy foglalkozást, tanítást a pedagógusoknak, melyekért nem jár ellenszolgáltatás.

A 112 pedagógus-szakszervezetet tömörítő ETUCE támogatásáról biztosította a magyar pedagógus szervezetek erőteljes fellépését a kötelező óraszám emelése ellen. Az 5,5 millió pedagógust képviselő szervezet főtitkára, Martin Romer Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Hiller István oktatási és kulturális miniszternek írt levelében azt kérte, hogy a kabinet újra tárgyaljon a pedagógus-szakszervezetekkel. Romer szerint a pedagógusoknak illő és tisztességes bért kell kapniuk, megfelelő munkakörülmények mellett.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerint, az ETUCE is támogatja azt a követelésüket, hogy minden munkában töltött órát díjazni kell, s elfogadhatatlan az ingyenmunka elrendelhetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!