Hírek

2006.07.22. 15:49

Demonstrációt szervez a Fidesz a hazugság ellen

A Fidesz a budapesti Hősök terére várja szeptember 23-ra mindazokat, akik tiltakozni szeretnének a „nyílt politikai hazugság” ellen. A párt kezdeményezését Orbán Viktor elnök jelentette be szombaton Tusnádfürdőn, de hasonló tartalmú közleményt adott ki a párt országgyűlési képviselőcsoportja is. Az MSZP szerint a Fidesz mindezzel megkezdte önkormányzati választási kampányát.

BAMA

A XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor záró programján Orbán Viktor elmondta, hogy a rendszerváltás óta most először szervezett és nyílt politikai hazugság történt. A pártelnök ismertette frakciója „Jó reggelt, Magyarország” című kiáltványát, amely szerint a nagyobbik kormánypárt a politikai hazugság hibájába esett: a választások előtt tudatosan egészen más politikát ígért, mint amit újraválasztása óta folytat.

Orbán szerint ez már nem csupán kommunikációs túlzás, amellyel általában minden politikus élni próbált a rendszerváltás óta. Ez durva hazugság, amely aláássa az ország jövőjét. Nem csak a befektetőket bizonytalanítja el, tönkreteszi a demokratikus alapokat is. A választás egy szerződés az adott párt a választók között, s e szerződést az MSZP felrúgta. Ráadásul ez a hazugság korlátozza a választók tájékozódáshoz való jogát, megfosztja őket a választás szabadságától. Éppen ezért a politikus szerint vissza kell térni a rendszerváltás eredeti szándékához, mégpedig az egypártrendszer gyakorolta politikai hazugság felszámolásához, és ezért aláírásgyűjtést kezdeményezett a döntés szabadságáért. Orbán a nagygyűlést szimbolikusan a Hősök terére hívja össze: 1989-ben ott bukott meg az egypártrendszer.

A pártelnök röviden a választási vereség okait is vázolta. Úgy vélte, a Fidesz azért veszített, mert nem tudta bebizonyítani, hogy valóban bajban van az ország, az emberek pedig inkább a zsebüknek hittek, és azon támogatásoknak, amiket a kormány a választások előtt nyújtott.

MSZP: a Fidesz megkezdet a választási kampányt

Az MSZP a tusnádfürdői beszédet úgy kommentálta, hogy Orbán Viktor megkezdet önkormányzati választási kampányát. A kormánypárt szerint a szavakból kitűnik: nem Magyarország számít, hanem a hatalom. Mesterházy Attila szerint pártja az ellenzéki vezető "hosszú szabadság utáni" megszólalásától alternatívára számított Magyarország helyzetének javításához, mint ahogy azt egy konstruktív ellenzéki erőtől elvárható. De ez nem történt meg, csupán kommunikációs sablonokat hallhattunk, amely példázza, hogy Orbán nem akarja a haladást, hanem a maradiságot képviseli.

A frakcióvezető-helyettes „furcsának” találja Orbán Viktor szájából kritikaként hallgatni a politikai hazugság és a nemzeti összegfogás fogalmát. Hiszen a szocialisták nem mondtak mást a kampányban, mint most: egy új Magyarország programot ígértek, amelynek alapjait az új egyensúly teremti meg.

Mesterházy furcsálló reagálását Szijjártó Péter fideszes pártszóvivő – ahogy fogalmazott - furcsának találja, merthogy éppen az a párt beszél hatalmi technikáról, amelynek miniszterelnöke beismerte, hogy hazudtak az embereknek a választási kampányban. Gyurcsány Ferencnek ugyanis a hatalom megtartásában semmi sem volt drága. Eltitkolta az ország valós állapotát, nagy jólétről és remek gazdaságról beszélt, újbóli kormányalakítása után pedig radikális adócsökkentést ígért. Mindezzel szemben a választások után már azt magyarázta, hogy milyen nagy a baj és szöges ellentétben ígéreteivel pénzbehajtási akcióba kezdett. A konstruktív ellenzékiség kapcsán Szijjártó annyit emelt ki, hogy a kormány nem foglalkozik érdemben az ellenzék javaslataival, sorra leszavazza, vagy napirendre sem veszi azokat.

Orbán és Markó Tusnádfürdőn találkozott

Az önkormányzati választások után a magyar európai néppárti tagok konzultációs fórumának megalakítására tett javaslatot Orbán Viktor és Markó Béla, romániai miniszterelnök-helyettes. Október közepe táján a tagok egyeztető konferenciát tartanak, ahol körvonalazódhat a további együttműködés. A két politikus konzultált a magyar és a román belpolitikai helyzetről is. Markó elmondta, hogy a kisebbségi törvény helyzete nem megfelelő, másfél év után sem körvonalazódott az elfogadása. Szó esett a magyar nyelvű egyetemi oktatás helyzetéről és az önálló magyar egyetem létrehozásáról is.

Ezek is érdekelhetik