Hírek

2006.06.29. 08:31

Elbeszélnek egymás mellett a pártok

Költségvetési Tanács, választási pénz, parttalan viták a Parlamentben, nem találja a közös hangot a kormány és az ellenzék

Vég Márton

Tegnap sem találta meg a közös hangot a kormány és ellenzéke: ennek egymás törvényjavaslatainak kölcsönös elutasítása lett az eredménye. Előbb a Fidesz, a KDNP és az MDF nem támogatta a Petrétei József igazságügy-miniszter által előadott kezdeményezést, miszerint a választópolgárok 2010-ben a jelenlegi 386 fős helyett 298 fős parlamentet választhatnák meg, és a választás módját is elutasították. Erről Petrétei József azt mondta: „az egyfordulós választás után a mandátumok kiosztása elsősorban a listás szavazatok alapján, arányosan történne”.
A radikálisabb létszámcsökkentés mellett érvelő Fidesz egyrészt megtartaná a kétfordulós rendszert, másrészt kifogásolta, hogy a kormány határozhatná meg a választókerületek nagyságát. Az ellenzéki párt 200 fős Országgyűlést tart kívánatosnak.

Az MSZP-, SZDSZ- és MDF-fració tegnap nem látta értelmét a Fidesz és a KDNP által indítványozott Költségvetési Tanács felállításának. „A három fős Költségvetési Tanács független intézményként, kívülről véleményezné az adott év költségvetési törvényét” – mondta a tervezett intézményről Varga Mihály. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette, hogy a testület tagjai az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és egy, az államfő által javasolt szakember lennének. Az MSZP szerint azonban a tanács létrehozása azt üzenné külföldnek és belföldnek, hogy a kormány alkalmatlan feladata ellátására.

Az álláspontok csak a pártfinanszírozás átalakításáról szóló vitában közeledtek egymáshoz – itt a kormány azt javasolta, töröljék el a választási kampányra fordítható 386 milliós limitet, ám szigorítsanak a felhasznált pénzek ellenőrzésén – , megállapodni azonban ebben az esetben sem sikerült, ezért a döntést elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!