Hírek

2006.06.11. 07:00

Eladom a lakásomat, hogy kifizessem a bankkölcsönt

Olvasónk el akarja adni lakását, hogy ily módon segítsen visszafizetni a férfi házára annak gyermeke (olvasónk unokája) által felvett banki hitelt. Kérdés: mennyi az illeték?

BAMA

Olvasónk, egy idős hölgy betegsége miatt költözött össze fiával és annak családjával. A házat unokája vette meg, és hétmillió forint banki hitelt vett fel rá. A törlesztést közösen fizetik. A koros asszony el akarja adni újpesti lakását. Az összeget unokájának adva három fő részére haszonélvezeti jogot szeretne vásárolni a házban, ahol fiáékkal lakik. Reményei szerint a banki kölcsönt is vissza tudja majd fizetni, unokáját kisegítve. Olvasónk kérdése: mennyi illetéket kell fizetnie, ha közel tízmillió forintért szeretné értékesíteni két és fél szobás lakását?

A válasz igen összetett – mondták érdeklődésünkre a Magyar és Társai Ügyvédi Irodában. Hozzátették: aki haszonélvezeti jogot vásárol, annak az életkora és az ingatlan értéke alapján számítja ki az illetékhivatal, mekkora sápot kell fizetnie. Ha valaki tulajdonjogot szerez, annál is meghatározzák az átruházási illetéket, ellenben nem veszik figyelembe az ügyfél korát. Ez lényeges különbség, amely nagyobb összegnél több százezer forintot jelenthet. A tulajdonos által fizetendő illetékalapból levonják a haszonélvező által fizetendő illetéket. Az eladási ár és a vételár közötti különbség képezi az illeték alapját.

Ilyen komoly és bonyolult ügy intézésével bízzunk meg egy ügyvédet. Ő járatos a jogszabályokban, és az optimális megoldást ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!