Hírek

2006.06.13. 18:26

A leépítések ellen tiltakoznak

Folytatódnak a megszorításokra vonatkozó kormányzati bejelntések: a minisztériumi szakszervezetek tiltakoznak az elbocsátások szerintük tervezetlen módja ellen. A Fidesz családonként százezres éves veszteséget emleget.

Szakács Árpád-Végh Márton

Egyelőre ugyan csak a döntések szintjén, de a kormány tartani látszik magát az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén meghirdetett szlogenhez, miszerint a „politika magán kezdi a spórolást”. Ennek jegyében egyrészt 70 milliárd forint költségvetési pénz zárolásáról, másrészt a központi költségvetési szerveknél dolgozók tíz százalékának elbocsátásáról határozott tegnap a kabinet. „A minisztériumokban és az országos hatáskörű szerveknél az év végéig közel hétezer főt érint a leépítés” – jelentette be kedden Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A sokak által és sokat szidott minisztériumi háttérintézmények szaporodásának is befellegezhet, amennyiben a megszüntetésre kijelölt 32 „sóhivatal” bezárása nem csupán névváltoztatásban fog kimerülni. „Az egyes tárcák vezetői jelölik ki, milyen intézményeket vonnak össze, szüntetnek meg a minisztériumoknál” – mondta Gál J. Zoltán. A politikus azonban „menekülő útvonalat” is hagyott az intézményeknek, mikor kijelentette, hogy azok vissza-, illetve beolvadhatnak a minisztériumokba. Mindenesetre az átalakítástól száz milliárd forintos megtakarítást remél a kormány. Gál J. Zoltán azonban „jó hírrel” is szolgált azoknak, akik végül távozni kényszerülnek a közigazgatásból, hiszen zöld szám, ingyenes képzések és állásközvetítés is rendelkezésre áll majd a reformok áldozatai számára.

A fentiek minden bizonnyal aligha nyugatják meg az érintetteket. A közigazgatás ellen évek óta tartó hadjárat folytatásának tartják a minisztériumokban működő szakszervezetek a szombaton bejelentett kormányhatározatot, mely létszámleépítést írt elő a tárcáknak. „Elfogadhatatlan számunkra, hogy az elbocsátások mégis fűnyíró elv szerint és nem szakmai jelleggel történnek” – mondta tegnap Michalkó Péter. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke hozzátette, hogy a tervezett kétezer minisztériumi dolgozó leépítése a kormány által hangoztatott húszmilliárd forintos megtakarítás helyett mindössze négymilliárd forintnyi kiadáscsökkentést jelente az államnak. Reichenberger János, az átszervezett Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában működő szakszervezet elnöke szerint a kaotikus helyzetre jellemző, hogy egyelőre még azt sem tudják, hogy melyik tárcától hány embert, milyen pozíciókból és milyen módszerek akarnak elküldeni.

„A Fidesz szerint a kormányfő által bejelentett intézkedéscsomag évente 100 ezer  forintot vesz el egy átlagosan kereső magyar állampolgártól” – jelentette ki Szijjártó Péter szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Szijjártó azt mondta: a bejelentett megszorító intézkedések valószínűleg nem fájnak a milliárdos Gyurcsány Ferencnek, a magyar emberek döntő többségének azonban ez az átlagos 100 ezer forint nagyon is fáj. A Fidesz kommunikációs vezetője úgy vélte, lesznek olyan családok is, akik ennél sokkal rosszabbul járnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!