Hírek

2006.05.25. 17:33

Újak és távozók a kormányban

Magyar Bálint biztosan nem lesz tagja az új kormánynak. Közben megjelent egy újabb lista a lehetséges kabinettagok neveivel.

Szakács Árpád–Bánky Bea

Eldőlt a nagy kérdés: Magyar Bálint nem marad oktatási miniszter. Helyette a jövőben minden bizonnyal a szocialista Hiller István ülhet a bársonyszékbe, tárcája alá tartozik majd az egyházügy és a kultúra is. Az oktatási miniszter csütörtökön reggel jelezte Kuncze Gábornak: személye nem lehet akadálya a koalíciónak, valamint azt, hogy más felkínált miniszteri pozíciót nem kíván elvállalni.

Az MSZP és az SZDSZ már korábban megállapodott a legfontosabb oktatásügyi kérdésekben, így – kisebb módosításokkal – a Magyar Bálint nevéhez kötődő reformok folytatásában is. Arról a kérdésről azonban nem tudtak megegyezni, ki irányítsa a tárcát – derül ki Kuncze Gábor közleményéből. A liberálisok ugyanis az utolsó pillanatig kitartóan ragaszkodtak Magyar Bálint személyéhez, a szocialisták azonban nem látták volna őt szívesen a következő négy évben a tárca élén. Magyar félreállásával megakadályozta annak a feszültségnek a kiéleződését, amely akkor kezdődött, amikor Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorral folytatott tévévitájában határozottan leszögezte: szocialista oktatási miniszterre és „nyugalomra” van szükség az oktatásban. Azt lehetett sejteni, hogy bár az SZDSZ-es politikusok teljes mellszélességgel kiálltak Magyar Bálint mellett, nem minden áron ragaszkodnak ahhoz, hogy liberális kézben maradjon az Oktatási Minisztérium, az egészségügyi tárcáért cserébe „beáldoznák” azt.

Közben egyes sajtóhírek kormányközeli és szocialista forrásokra utalva arról írnak, hogy elkészült a második Gyurcsány-kormány listájának első, komolynak vehető változata. Eszerint a Miniszterelnöki Hivatalt Szilvásy György, Gyurcsány volt cégtársa és jelenlegi kabinetfőnöke veszi át. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi vezetője a munkaügyi és szociális tárcát kapja meg. A Honvédelmi Minisztériumot Juhász Ferenc elhagyja, helyét a legnagyobb valószínűség szerint Iváncsik Imre, a mostani politikai államtitkár veszi át. Egyébként a háttérben állók már hónapok óta tudják, hogy Juhász MSZP-elnök szeretne lenni. Ezzel a lépéssel Gyurcsány újra bizalmi emberét tudhatná a háttérországa élén, amellyel egyes hírek szerint az MSZP-n belül többen nem értenek egyet. A Belügyminisztérium vezetője továbbra is Lamperth Mónika lehet, az igazságügyi tárca vezetője pedig Petrétei József marad. Más források szerint az igazságügyi minisztériumot Szekeres Imre vezeti majd. Azt már a választások előtt tudni lehetett, hogy Gráf József agrárminiszter folytatja munkáját. A pénzügyminiszter a hírek szerint Surányi György visszakozása miatt Veres János marad. A lista szerint a liberális Fodor Gábor környezetvédelmi tárcavezető lehet, Szent-Iványi István pedig a külügyminisztériumot irányítaná.

A szabad demokraták vasárnap tartják majd küldöttgyűlésüket, amelyen zárt ajtók mögött döntenek a kormánykoalíciós szerződés aláírásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!