Hírek

2006.05.17. 14:26

Új parlament, a régi stílusban

Az új hangnem, a közös munka és a megegyezés helyett már az új parlament alakuló ülésén egymásnak esett a kormányoldal és az ellenzék.

Szakács Árpád

„A kampánynak vége, mostantól más beszédmódra van szükség, a választások után a tények, a döntések és a felelősségvállalás ideje jött el” – hangoztatta kedden Sólyom László köztársasági elnök, akinek ünnepélyes beszédével kedd délután 14 órakor vette kezdetét az Országgyűlés alakuló ülése. Az államfő kiemelte, hogy a nemzet javát szolgálná, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna a parlament. „Erre már volt példa a rendszerváltozás óta” – tette hozzá a köztársasági elnök. Most a környezetvédelmet és a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a határon túli magyarokkal kapcsolatos „új alapon, közösen felépítendő politikát” emelte ki az államfő.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Gyurcsány Ferencet kedden miniszterelnöknek ajánlotta az államfő, Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője lett, párttársa, Szili Katalin pedig házelnök – fotó: Kallus György
[/caption]Sólyom László ezt követően a 85 éves Horváth János (Fidesz) korelnöknek adta át a szót. A legidősebb parlamenti képviselő kiemelte: olyan Országgyűlésre van szükség, amelyet köztisztelet övez és önbecsülés éltet. Az ország népe, a választópolgárok szívesebben látják a Házban a megoldásokat ahelyett, hogy civakodjanak és odamondogassanak egymásnak a politikusok – tette hozzá. Ezek után Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke és Lamperth Mónika belügyminiszter beszámolót tartott a voksolások lebonyolításáról. Mindketten hangsúlyozták: a választások törvényesen zajlottak, ugyanakkor több területen is jogszabályváltozásokat javasoltak a jövőre nézve. A beszédek után a magyar történelmi zászlók jelenlétében a képviselők letették esküjüket, amelyet a hagyományoknak megfelelően a legfiatalabb képviselő, Nagy László (MSZP) olvasott fel.

Ezzel kezdetét vette az első parlamenti vita, amely az OVB-elnök és a belügyminiszter beszámolójáról szólt. Balsai István (Fidesz) bejelentette: pártja a jelentéseket sem fogadta el, mert az hiányos. Szerinte a kormány nem tett eleget a választójog egyenlősége elvének, mivel nem zárták ki a kettős szavazást. Az első fordulóban érvényes szavazókerületek után egyes „vándorszavazók” más választókörzetben részt vehettek a második fordulóban, ezzel jelentősen sérült a voksolás tisztasága és alkotmányossága.

A KDNP-s Rubovszky György is azt közölte: ők sem fogadják el a beszámolót. Ő a Zala megyei 4-es választókerületről beszélt, ahol a Kereszténydemokrata Párt jelöltje, Bartók Tivadar nyolcszáz bizonytalan eredetű kopogtatócédulát adott le a választási bizottságnak. Az „ál-kereszténydemokraták” az országban összesen huszonhétezer kopogtatócédulát adtak le, miközben valamivel több mint kétezer szavazatot kaptak. Rubovszky szerint ezt ki kellett volna vizsgálni. Lamperth reagálásában kifejtette: azt hitte, hogy Balsai és Rubovszky az államfő beszámolója után visszavonja indítványát, mivel a választási rendszer stabil, az ellenzék által említett ügyek valamennyi fórumot megjárták. Emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a belügyminiszter és az OVB elnökének beszámolóját ne fogadják el. Szigeti azt közölte: a kritikákat szerinte nem az OVB-nek kell címezni. A parlament végül kormánypárti többséggel elfogadta a beszámolókat.

A reformok kormányát szeretném vezetni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök- jelölt. Hozzátette: tízmillió magyar nevében és 15 millió érdekében akar dolgozni. „Olyan világot teremtünk, amely sikeres országot épít fel, arra törekszünk majd, hogy az ünnepi kijelentések és a cselekedetek között ne legyen űr” – hangoztatta Gyurcsány. Zárszavában a kormányfőjelölt bejelentette, hogy két hét múlva benyújtja a parlamentnek a kormányprogramot.

Új tisztségviselők az Országgyűlésben

A képviselők titkos szavazással választották meg az MSZP által az Országgyűlés elnökének javasolt Szili Katalint, valamint az alelnöki posztra jelölt Áder Jánost (Fidesz) és Világosi Gábort (SZDSZ). Az Országgyűlés jegyzőjének az MSZP Nyakó Istvánt, Podolák Györgyöt, Török Zsoltot, a Fidesz Hende Csabát, Németh Zsoltot és Szűcs Lajost, a KDNP Móring József Attilát, az SZDSZ Béki Gabriellát és Kis Zoltánt, az MDF Pettkó Andrást javasolja. Horváth János korelnök bejelentette, hogy a parlamenti pártok megalakították frakcióikat. Az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői: Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Kuncze Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF).

Hiteles másolatok a történelmi lobogók

Az új parlament képviselői a hagyományoknak megfelelően ezúttal is magyar történelmi zászlók „árnyékában” tették le esküjüket. A Köztársasági Őrezred által tartott nyolc lobogót a Hadtörténeti Múzeum adta kölcsön: az Árpád- és az Anjou-házi családi zászlót, Bocskai hajdúinak csapatzászlaját, a Rákóczi-szabadságharc lovassági zászlaját, egy 1770-ben használt huszárezredi zászlót, egy 1848-49-es trónfosztás utáni honvédzászlót, a második világháborúban használt lovassági ezredzászlót és egy 56-os lyukas lobogót. „Az Árpád- és az Anjou-házi családi zászló, valamint az 56-os lobogó csak rekonstrukció, a többi hiteles másolat” – mondta Cs. Kottra Györgyi főmúzeológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!