Hírek

2006.05.31. 07:00

Szlovák autóval magyar utakon

Egy uniós kiskapunak köszönhetően egyre több magyar cég vásárol és bérel gépkocsit az itthoninál jóval olcsóbban Szlovákiában. Északi szomszédunknál ugyanis ismeretlen a regisztrációs adó, illetve a súlyadó, és az áfakulcs is alacsonyabb.

Beke Károly

A kedvezményt főleg cégek veszik igénybe, amelyek munkatársaik számára bérelnek szlovák rendszámú autókat. Ezt nem tiltja a törvény, csak a közúti teher- és személyszállítást végző társaságoknak kell a munkavégzés helyén regisztráltatni, azaz magyarországi használatkor itthon bejelenteni a járműveiket. Magánszemélyeknél nem ennyire megengedő a jogszabály. Csak akkor használhat valaki hazánkban szlovák rendszámú autót, ha a szomszédos országban is van bejelentett lakcíme. A határ mellett élők tapasztalatai szerint azonban rokonok, ismerősök révén nem nehéz ennek a feltételnek eleget tenni.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A komáromi cégek közül egyre többen a híd túlpartján működő autókereskedésektől szerzik be a dolgozóik által használt járműveiket – fotó: Rafael Balázs
[/caption]Az uniós szabályozás szinte mindennél fontosabbnak tartja az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását a tagországokban, ennek köszönhető a kiskapu. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete nemrég jelezte a Pénzügyminisztérium felé: szigorító intézkedést tartanak szükségesnek ezen a területen. „Szerintünk is fontos az áruk szabad áramlása, de az egyenlő teherviselést is szabályozni kell valahogy” – nyilatkozta lapunknak Győző Gábor, az egyesület ügyvezető elnöke. Egyfajta megoldás lehetne szerinte, ha a külföldi rendszámú autók magyar állampolgárságú vezetőivel határátlépéskor vagy igazoltatáskor meghatározott összegű díjat fizettetnének meg. Ez tartalmazná a regisztrációs adót, a súlyadót és a két ország áfakulcsa közötti különbözetet.

„Jelenleg ügyfeleink kilencvenöt százaléka Magyarországról választ minket. A céget kifejezetten azért hoztuk létre szűk egy éve, mert felmértük, hogy olcsóbbak tudunk lenni a magyar vetélytársaknál” – nyilatkozta kérdésünkre Papp György, a révkomáromi székhelyű Mobilflotta autópark-kezelő cég kereskedelmi vezetője. Elmondása szerint sehol nem hirdeti magát a cég, de erre nincs is szükség, a legjobb reklám, ha szájról szájra terjed a híre egy vállalkozásnak. Jelenleg negyven járművet lízingelnek vagy bérelnek tőlük magyarországi ügyfeleik. A Mobilflotta nem csak egy autómárkát forgalmaz, hanem a kereslethez igazítja a kínálatát. Papp György hozzátette: átlagban húsz-harminc százalékkal olcsóbbak a magyarországi áraknál, de ez típusonként és kategóriánként változik. A magyarországi megrendelők általában a kis- és középkategóriás autókat keresik. A cégvezető nem tart attól, hogy korlátoznák a lehetőségeiket. Véleménye szerint csak unióellenes jogszabállyal lehetne megakadályozni, hogy magyar cégek szlovák rendszámú autókat használjanak. Példaként hozta fel, hogy Németországban a holland határ mentén évek óta hasonló a helyzet, a német cégek a jóval kedvezőbb adóterhek miatt Hollandiában szerzik be a gépkocsikat. A távlati tervekről a Papp György elmondta: már készülnek Románia uniós csatlakozására, ezért Magyarország keleti határa irányába kívánnak terjeszkedni.

„Sok magyar autóimportőr is Szlovákiában regisztráltatja az autókat, és intézi a szükséges papírmunkát, ami így lényegesen, több százezer forinttal olcsóbb. Ezután a szomszédos országban is értékesítik az autót, amit ott akár magyar cégek is megvásárolhatnak” – közölte kérdésünkre Porubszky Károly, a párkányi Autocorrect tulajdonosa. Mint elmondta: cége értékesítéssel, bérbeadással, szervízeléssel foglalkozik, ügyfeleiknek mintegy 30-40 százaléka érkezik Magyarországról. A szervízdíjak körülbelül fele annyiba kerülnek, mint itthon, ezért a határ mellett élőknek megéri Szlovákiába hordani javíttatni az autójukat.

Még nem sínylődnek a magyar kereskedések

„Nem tapasztaltunk visszaesést a forgalomban, s azt sem vettük észre, hogy feltűnően sok szlovák rendszámú céges autó közlekedne az utakon” – közölték érdeklődésünkre egy győri autókereskedésben. „Egyelőre nem tapasztaltunk tömeges visszaesést, eddig talán egy ember érdeklődött ezügyben nálunk” – mondta el egy esztergomi autókereskedés vezetője. Hozzátette: nem is számítanak arra, hogy az emberek tömegesen kihasználnák ezt a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!