Hírek

2006.05.03. 13:23

Romániai magyarok az ET-hez fordultak az anyanyelvű felsőfokú oktatás érdekében

Huszonhárom magyar intézmény és szervezet felhívta Ollie Rehn bővítési biztos figyelmét a romániai magyar nyelvÛ felsőfokú oktatást ért diszkriminációra.

BAMA

A Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke, Bodó Barna kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 23 intézmény és szervezet pénteken közös nyilatkozatot küldött Rehnnek, hogy ezen problémát vegyék figyelembe a május 16-án nyilvánosságra kerülő országjelentés megfogalmazásakor. "Azt szeretnénk ezen kezdeményezés által, hogy lássák, a romániai felsőfokú kisebbségi oktatás még nincs megoldva. Más országokhoz képest a helyzet elfogadhatatlan", mondta Bodó.

A levél aláírói a nyilatkozatban kérik a magyar nyelvű természettudományi, szocio-gazdasági és humán karok létrehozását a Babes–Bolyai Egyetem keretén belül, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen belül magyar karok létesítését, a magyar nyelvű oktatás elkezdését a kolozsvári Műszaki Egyetemen, a Gheorghe Dima Zeneakadémián, valamint a Mezőgazdasági Egyetemen. Ugyanakkor tényleges kétnyelvűséget kérnek a kétnyelvű tanügyi intézményekben, azt, hogy a magyar nyelv váljon hivatalossá ezen intézményekben, a magyar nyelvű magánegyetemek akkreditálását, a Sapientia Egyetem és Partiumi Keresztény Egyetem támogatását a román állam részéről.

A nyilatkozat aláírói között szerepel Markó Béla RMDSZ-elnök, a történelmi magyar egyházak püspökei, magánegyetemek rektorai, professzorai, magyar szervezetek és szövetségek vezetői. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kiadott füzet szerint a magyar egyetemisták a romániai egyetemistáknak 4,4 százalékát teszik ki, miközben a magyar lakosság számaránya szerint 6,6 százalékosnak kellene lennie.

A Babes–Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke, Kovács Lehel szerint három magyar szervezet több mint 5000 tagja továbbított elektronikus postán levelet Ollie Rehn főbiztosnak, fenntartva követelésüket a romániai magyar nyelvű felsőoktatással kapcsolatosan. (népújság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!