Hírek

2006.05.29. 10:54

Romániában napról napra terjed a madárkór

Több mint egymillió szárnyast irtottak ki Romániában az elmúlt néhány hét alatt. Adrian Tibu, a román mezőgazdasági minisztérium szóvivője szerint mintegy 600 ezer baromfit a feketehalmi csirkeneveldékben, további 500 ezret pedig magángazdaságokban pusztítottak el.

L. J.

A vírus ennek ellenére nap mint nap tovább terjed, a tegnapi összesítés szerint 88 települést gócpontként tartottak nyilván. Ezek közé immár Bukarest V. kerülete is beletartozik, ahol több utcát is vesztegzár alá vontak. A fővárosban a karantén 60 ezer embert érint, de más nagyvárosokban is százakat zártak el a külvilágtól. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az intézkedések csak azt leplezik, hogy a hatóságok képtelenek hatékonyan kezelni a helyzetet.

Azt még mindig nem tudni, hogyan került a madárinfluenza a Brassó megyei Feketehalomban működő csirkefarmokra. A szombati kormányülés után csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy a feketehalmi cégek eltitkolták a vírus jelenlétét. A madárvész politikai téren is hullámokat ver: hétfőn kerül a szenátus elé az ellenzék bizalmatlansági indítványa, a botrány miatt egyre hevesebben követelik Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter távozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!