Hírek

2006.05.27. 07:00

Nem törődni a beteg szülővel: börtön lehet a vége

Olvasónk szomszédjában az idős asszonynak leromlott az egészsége. Képtelen magát ellátni, olvasónk segít neki. A hölgy gyermeke felé sem néz anyjának, mondván: viszonyuk rossz.

BAMA

Előző alkalommal írunk az idősek otthonabeli gondozás elmulasztásáról. Ügyvéd szakértőnk hangsúlyozta: jogi személyt nem verhetnek bilincsbe, így az esetből polgári per lehet. A most vázolt helyzet más – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A tartás elmulasztásának vétsége itt bűncselekmény. Az a személy, aki a jogszabályban előírt vagy a vállalt tartási kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget, vétséget követ el. Ez közmunkával vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ami három év börtön is lehet, ha a tartott személyt a másik fél nélkülözésnek teszi ki. (Vagyis legalapvetőbb szükségletei kielégítésében nem támogatja őt.)

Tartási kötelezettsége annak van, aki törvény szerint köteles a rábízott személyről gondoskodni. A szülőre kiskorú gyermeke van rábízva. Nem hanyagolhatja őt el. Amennyiben megteszi, a gyámhatóság intézkedhet a gyermek ügyében, és feljelentést tehet a szülő ellen. A szülőről viszont nagykorú gyermekének kell gondoskodnia, amennyiben rászorul. A törvény az életet követi: amit kiskorunkban kaptunk apánktól, anyánktól, azt kötelesek vagyunk felnőve nekik visszaadni. Feltéve, ha a szülő erre rászorul. A rossz kapcsolat nem kibúvó. Meg lehet találni a módját, hogyan segítsünk. Ugyancsak köteles ellátni az ápoltat a gyám vagy a gondozó, akire a beteget rábízták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!