Hírek

2006.05.24. 13:14

Megszűnhetnek a nyolcosztályos gimnáziumok

Az oktatási tárca közoktatási helyettes államtitkára a kormányprogram megszületésig nem kívánta elárulni, hogy valóban megszűnnek-e 2008-tól a nyolcosztályos gimnáziumok Magyarországon.

BAMA

Sipos János a Népszabadság című napilap értesülései kapcsán szerdán újságírók előtt azt mondta: nincs joga ahhoz, hogy megelőlegezzen egy kormányprogramot, s jelezze, a kormányprogram mit vállal fel a szegregáció csökkentése érdekében. A lap azt írta, hogy a koalíció elfogadta az oktatási miniszter javaslatát, amely szerint 2008-tól nem lehetne nyolcosztályos gimnáziumokat indítani. A tervezett intézkedés egyik oka, hogy ez az iskolatípus rendkívül korai szelekcióhoz vezet, mivel a felvételin a legjobb diákokat válogatják ki. A jelenleg nyolcosztályos gimnáziumokban tanuló diákok befejezhetnék tanulmányaikat, az intézkedés felmenő rendszerben lépne életbe.

A program egyértelműen a 6+6-os iskolaszerkezet felé mozdítaná a magyar oktatási rendszert. A lap értesülései szerint ötödik és hatodik évfolyamon visszaszorítanák a szaktárgyi oktatást, erősebb hangsúlyt fektetve az alapkészségek fejlesztésére.

Sipos János minderről annyit mondott csupán, hogy a kormányprogramnak meg kell találnia a szükséges eszközöket a szegregáció és az otthonról hozott hátrányok csökkentése érdekében, ami létező, valós társadalmi probléma.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!