Hírek

2006.05.15. 17:06

Lettország közzétenné az ügynökök listáját

A rigai kormány jogi bizottsága a héten úgy döntött: nyilvánosságra hozzák annak a 4500 szemények a nevét, akik a szovjet időkben a hírhedt KGB-nek dolgoztak. A döntés szerint a lista az egyik országos napilapban jelenik meg. A határidő november 1., mert nem akarják íly módon befolyásolni az októberi választásokat.

Csák Elemér

Az ügynöklista közzétételének természetesen számos ellenzője van. Sokan attól tartanak, hogy a lapok felfedése végzetesen megosztja a társadalmat. A döntést még jóva kell hagynia a parlamentnek, s elvben a balti ország elnöke is megvétózhatja.  Vaira Vīķe-Freiberga asszony egyszer már úgy foglalt állás, hogy a terv elkésett, és szükségtelen indulatokat válthat ki.
A KGB-ügynökök listája várhatóan magába foglalja majd azok nevét is, akik együttműködtek Lettország szovjet bekebelezésében, s 1991-ig magas posztokat töltöttek be. Egyes nacionalista politikusok szerint azt is ki kell deríteni, hogy a a volt szovjet titkosszolgálat tagjai nem dolgoznak-e ma az orosz hírszerzésnek. Az egykori szovjetköztársaságban 60 ezer embert száműztek Szibériába, sokszázezren külföldre szöktek. jelenleg Lettország lakossága 2,7 millió.

Csák Elemér -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!