Hírek

2006.05.08. 07:00

Külföldről örököltem, mennyi az illeték?

Olvasónk külföldön élő rokonától ingatlant örökölt. Nem tudja azonban, hogy ilyen esetben mik az illetékfizetés szabályai, illetve mekkora az illeték mértéke. Szakértőnk segít.

BAMA

A fenti esetben nem az örökhagyó lakhelye vagy állampolgársága az illeték kiszabásának alapja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el. A mérvadó az, hogy maga a hagyaték hol van. Ha tehát valaki külföldön élő személytől örököl, de a hagyaték tárgya, például egy ingatlan Magyarországon található, akkor a magyar törvények érvényesek. Az örökösödési illeték kiszámítására a jogalkotó jól áttekinthető táblázatot készített. Ennek lényege: minél közelebb álló rokon az örökös, annál kisebb az örökösödési illeték. Mértékét az is meghatározza, hogy mekkora a hagyaték értéke. Ha például gyermek örököl ingatlant szülőtől, 18 millió forintig a hagyaték értékének 2,5 százalékát kell leróni. Tizennyolc és 35 millió között a mérték 6, 35 millió felett pedig 11 százalék.

Ha az örökölt ház külföldön van, az ottani szabályok szerint számítandó ki az örökösödési illeték. A törvény országonként más és más lehet. Az örökösnek utána kell járnia, melyek az adott országban érvényes szabályok. A hagyatéki tárgyaláson a szakembertől mindenütt segítséget kaphatunk ügyeink intézéséhez. Fontos tudni: a külhoni ingatlannyilvántartásba is csak akkor kerülhet nevünkre az örökség, ha kifizettük az illetéket. Amennyiben szükséges, itthon igazolni kell, hogy odakint már fizettünk. Az igazolásról tanácsos gondoskodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!