Hírek

2006.05.08. 07:00

Külföldről örököltem, mennyi az illeték?

Olvasónk külföldön élő rokonától ingatlant örökölt. Nem tudja azonban, hogy ilyen esetben mik az illetékfizetés szabályai, illetve mekkora az illeték mértéke. Szakértőnk segít.

BAMA

A fenti esetben nem az örökhagyó lakhelye vagy állampolgársága az illeték kiszabásának alapja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi irodában mondták el. A mérvadó az, hogy maga a hagyaték hol van. Ha tehát valaki külföldön élő személytől örököl, de a hagyaték tárgya, például egy ingatlan Magyarországon található, akkor a magyar törvények érvényesek. Az örökösödési illeték kiszámítására a jogalkotó jól áttekinthető táblázatot készített. Ennek lényege: minél közelebb álló rokon az örökös, annál kisebb az örökösödési illeték. Mértékét az is meghatározza, hogy mekkora a hagyaték értéke. Ha például gyermek örököl ingatlant szülőtől, 18 millió forintig a hagyaték értékének 2,5 százalékát kell leróni. Tizennyolc és 35 millió között a mérték 6, 35 millió felett pedig 11 százalék.

Ha az örökölt ház külföldön van, az ottani szabályok szerint számítandó ki az örökösödési illeték. A törvény országonként más és más lehet. Az örökösnek utána kell járnia, melyek az adott országban érvényes szabályok. A hagyatéki tárgyaláson a szakembertől mindenütt segítséget kaphatunk ügyeink intézéséhez. Fontos tudni: a külhoni ingatlannyilvántartásba is csak akkor kerülhet nevünkre az örökség, ha kifizettük az illetéket. Amennyiben szükséges, itthon igazolni kell, hogy odakint már fizettünk. Az igazolásról tanácsos gondoskodunk.

Ezek is érdekelhetik