Hírek

2006.05.17. 19:10

Kisbuszokkal a községekből

Kisbuszokkal vagy akár személyautókkal kellene megoldani a kistelepülések közlekedési gondjait a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint. Számos község lakóinak okoz naponta nehézséget eljutni a munkahelyére, az iskolába vagy orvoshoz.

Budai Zoltán - Ihárosi Ibolya

Naponta 1,6 millió utas a helyközi forgalomban – ez az egyetlen adat is jól tükrözi, milyen meghatározó szerepet játszanak az ország közlekedésében a Volán-társaságok járatai. Dolgozók, iskolába járók, orvosi rendelésre, ügyes-bajos dolgaik intézésére sietők számára létfontosságú közlekedési formáról van szó: az ország településeinek közel kétharmada csak Volán-járatokkal érhető el. Ahogy általában minden tömegközlekedési cég, így a Volán szolgáltatásainak színvonalát is sok kifogás éri: panaszkodnak az utasok a járatok sűrűségére, az átszállási nehézségekre, a viteldíjakra.

[caption id="" align="alignleft" width="230"] Számos község lakóinak okoz naponta nehézséget eljutni a munkahelyére, az iskolába vagy orvoshoz.
[/caption]Szegner László, a Nógrád megyei 1200 lelkes település, Nőtincs polgármesterének elmondása szerint Balassagyarmat térségből, Rétság kistérségből és Dél-Nógrádból 40-50 ezer ember jár Budapestre dolgozni, tanulni. A polgármester úgy véli, az állami támogatás ellenére a járatsűrűség ritka. A Nógrád Volán a gyenge kihasználtságra hivatkozva egyre-másra szünteti meg járatait. Csúcsidőben viszont zsúfoltak a buszok, gyakran előfordul, hogy a középiskolások fel sem férnek rájuk. Gondot okoz az is, hogy nem kellően összehangoltak a különféle tömegközlekedési társaságok járatai. Nőtincs első embere szerint egy rendszeres, óránkénti gyakorisággal működtetett körjárat üzemeltetője anyagilag is megtalálná a számítását.

Tolna megyében egyetlen érdeklődő sem volt a Gemenc Voltán által meghirdetett alvállalkozói pályázatra, válaszolta kérdésünkre Miszler Miklós a közlekedési részvénytársaság személyforgalmi igazgatója. A cégnek már van tizenötszemélyes busza és tervezik húszszemélyes beszerzését is. A kis falvak közötti forgalomban, ahol 2-3 utas akad településenként a kisbuszt sem lehet kihasználni. Inkább különjáratként üzemeltetik a meglévőt.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a problémák orvoslására felvetette, hogy a tanyákról és a kisebb falvakból kisbuszok vagy akár személyautók is szállíthatnák az utasokat. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára emlékeztetett arra, hogy a Volán-társaságoknak kötelezettsége minden települést bekapcsolni a tömegközlekedésbe. Ez azonban jelentős veszteséget okoz számukra a kis lélekszámú településeknél. Ráadásul az, hogy a járatoknak a legapróbb falvakba is be kell menniük. A TÖOSZ elképzelései szerint a kistelepüléseket úgynevezett felhordó járatokkal kellene a nagyobb forgalmú járatokhoz kapcsolni. Ez történhetne kisebb buszokkal, de akár személygépkocsikkal is.

Az autóbusszal végzett menetrendszerinti személyszállítást szabályozó törvény a helyi közlekedésben az önkormányzat, a helyközi (távolsági) közlekedésben az állam feladataként határozza meg a "lehető legmagasabb színvonalú" menetrend szerinti autóbusz-közlekedés biztosítását "az utazási igények és a rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek figyelembevételével". E törvény alapján az állam a helyi személyszállítás ellátásához az érintett önkormányzatoknak kiegészítő normatív támogatást, a távolsági személyszállítás ellátásához pedig kizárólag e célra felhasználható, elkülönített forrást biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!