Hírek

2006.05.03. 07:00

Kilopták a joghurtomat a munkahelyi hűtőből

FELHÁBORÍTÓ Olvasónk reggel, munkába érkezéskor betette joghurtját a közös hűtőszekrénybe. Amikor azonban tízóraijához meg akarta enni, hűlt helyét találta. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

BAMA

Lopás történt – szögezték le a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Tízezer forintos értékhatárig ez szabálysértés. Ha viszont a jogtalanul eltulajdonított tárgy értéke magasabb ennél, bűncselekmény. Az ismeretlen tettest a kárvallott feljelentheti a rendőrségen. A gyakorlatban persze nem valószínű, hogy egyetlen pohár joghurt miatt a hatóság kezét-lábát összetöri a tettesért. Nyilván posztos őrt sem fognak a jövőben a hűtőszekrény mellé állítani.


Értékesebb holminál persze más a helyzet. Akkor már érdemes megtennünk a feljelentést. Jogunk van a rendőrséghez fordulni. Akkor is, ha a nyugalom védelmére hivatkozva főnökünk ezt megakadályozná.
A jó munkahelyi légkör és a felettesünkkel való kiegyensúlyozott viszony érdekében persze érdemes előbb hozzá fordulnunk. Kikérhetjük véleményét: ő mit csinálna? Lehetséges, hogy éppen ő kezdeményezi majd: jelentsük fel az ismeretlen tolvajt – így a jogász.


Szintén megoldás lehet, hogy megkérünk egy kollégát, aki közel ül a hűtőgéphez: nyissa ki a szemét, hátha lát gyanúsan sertepertélő alakot a fridzsidernél.


Van radikálisabb megoldás is. Jogi tanácsadónk egyik ismerősénél úgy vágta át a gordiuszi csomót a munkahelyi vezető, hogy eladta és elszállíttatta a hűtőt. Így abból nem lehetett lopni – igaz, a romlandó élelmiszert sem tudták utána tárolni a munkahelyen.

Ezek is érdekelhetik