Hírek

2006.05.15. 16:15

Kedvezményeket kínál az Európai Unió Iránnak

Az Unió külügyminiszterei kedvezmények kilátásba helyezésével próbálják rávenni Teheránt urándúsítási programjának feladására. Javier Solana külügyi főképviselő szerint az Európai Unió merész és nagylelkű javaslatot tesz Iránnak.

Cs.E.

Eszerint a Huszonötök felajánlják Teheránnak, hogy műszaki, technikai segítséget nyújtanak polgári nukleáris szektorának fejlesztéséhez, továbbá kereskedelmi kedvezményekre is készek, amennyiben Teherán lemond az urándúsításról.


Az Egyesült Államok nem tudta rávenni Kínát és Oroszországot, hogy a Biztonsági Tanácsban támogassanak egy kemény, Iránt elítélő határozatot, ezért most Európa ismét a szelídebb hangvétellel kísérletezik. A hétfői külügyminiszteri ülésen kövonalazták azt  a javaslatot, amelyet május 19-ig az állandó ENSZ BT-tagok és Németország következő tanácskozására kell véglegesíteni. Az iráni elnök mindenesetre már vasárnap közölte: semmilyen javaslatot nem tud elfogadni, ami országa békés célú atomprogramjának korlátozására irányul. Javier Solana azzal érvelt, hogy most olyan indítvány készül, amely éppen a békés célú terveket támogatná, vagyis ennek elutasítása jogos aggodalmakat vetne föl Irán valós szándékait illetően.

Brzezinski ajánlata

Carter elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Zbigniew Brzezinski szerint Iránnal közvetlenül kellene tárgyalnia az Egyesült Államoknak. „Mintha a kormányzat tisztségviselői elfeledkeznének arról, hogy Irán minden valószínűség szerint még évekre van attól, hogy atomfegyvert tudjon készíteni” - mondta Brzezinski. A Fehér Ház azonban ismételten elutasította az ötletet. Erről Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt a CNN hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában.

Cs.E. Brzezinski ajánlata Carter elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Zbigniew Brzezinski szerint Iránnal közvetlenül kellene tárgyalnia az Egyesült Államoknak. „Mintha a kormányzat tisztségviselői elfeledkeznének arról, hogy Irán minden valószínűség szerint még évekre van attól, hogy atomfegyvert tudjon készíteni” - mondta Brzezinski. A Fehér Ház azonban ismételten elutasította az ötletet. Erről Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt a CNN hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!