Hírek

2006.05.02. 16:34

Kármentő akció Londonban

Kármentő kampányba kezdett a Munkáspártot sújtó belpolitikai botránysorozat után a brit kormányfő. Tony Blair így akarja elkerülni a vereséget a csütörtöki helyhatósági választásokon.

Cs. E.

A krízishelyzetet elsősorban John Prescott brit miniszterelnök-helyettes magánéleti válsága idézte elő. A 67 éves politikus 43 éves titkárnője ugyanis intim és aprólékos részleteket árult el a sajtónak kettőjük nyilvánosságra került viszonyáról. A másik botrány főszereplője Charles Clarke belügyminiszter, aki már a múlt hét közepén felajánlotta lemondását, mert kiderült: 1999 óta ezernél több olyan külföldi bűnöző - köztük több gyilkos és kábítószer-kereskedő - került szabadlábra, akiket érvényes bírói végzés alapján, büntetésük letöltése után ki kellett volna toloncolni az országból. Tovább súlyosbítja a belügyminiszter és a kormány helyzetét, hogy az elengedett külföldi bűnözők közül többen azóta újabb bűncselekményeket követtek el. Tony Blair kormányfő mindazonáltal nem fogadta el Clarke lemondását, bár egy sajtónyilatkozatában szinte egyértelmű utalást tett arra, hogy a miniszter jövője kérdésessé válhat a kormányban. Prescott sem jelezte távozási szándékát, sőt indulatos nyilatkozatban vágott vissza a sajtónak.
A keddi brit lapok ugyanakkor választási katasztrófát jósolnak csütörtökre a Munkáspártnak a botrányok miatt. A The Times által idézett politikai elemzők szerint megismétlődhet az 1968. évi eredmény, amikor a Harold Wilson vezette Labour - amelynek megítélését romba döntötte az akkor kirobbant fontválság - a londoni önkormányzati választásokon 28,5 százalékot ért el a konzervatívok 60,1 százalékos eredményével szemben.


Blair és a kabinet több vezető tagja, valamint Ken Livingstone londoni polgármester tegnap száz helyszínt érintő, összehangolt kétnapos kampánykörutat kezdett. A kormányfő egy beszédében arra kérte a választókat: ne engedjék, hogy „az utóbbi kilenc nap szalagcímei elhomályosítsák az utóbbi kilenc év vívmányait”. Blair emlékeztetett a minimálbér bevezetésére, az állami egészségügyi szolgálat várólistáinak csökkenésére, továbbá arra, hogy az éppen kilenc éve hatalomra került Munkáspárt eddigi kormányzása alatt kétmillió új munkahely létesült.

Cs. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!