Hírek

2006.05.07. 18:00

Húszmilliárdot költöttek védekezésre

Még 10-12 nap, mire a folyók az Alsó-Tiszán visszahúzódnak a medrükbe – áll Reich Gyulának, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivőjének vasárnapi közleményében.

BAMA

Továbbra is harmadfokú a készültség a Tiszán Kiskörétől a déli országhatárig, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán Kunszentmártonig. A folyók fővédvonalain 1153 kilométer hosszon van védelmi készültség.

A védelmi munkákban mindig mintegy 7 ezer fő és ezer gép vesz részt – ez alig harmada a néhány héttel ezelőtti csúcsnak, amikor mintegy 25 ezren dolgoztak a gátakon. A tiszalöki vízlépcső szombaton megkezdte a duzzasztást, a kiskörei várhatóan a jövő hét közepén kezdi meg, hogy a Tisza-tó megfelelő szinttel várja a nyári idegenforgalmat. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: jelenleg 172 településen védekeznek az árvíz ellen, a kitelepítettek közül pedig tegnapig 546 ember nem térhetett vissza otthonába. Az ár- és belvíz elleni védekezés eddigi költségét Dobson Tibor mintegy 20 milliárd forintra becsülte.

Az árvíz hozza a kullancsokat

Az elhúzódó árvíz és belvíz az ilyenkor szokásos fertőzések mellett növeli a kullancsveszélyt is. Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: tény, hogy idén az országban árvízzel sújtott területeken túl még megközelítően 250.000 hektár állt, vagy áll most is belvíz alatt. Az ár- és belvíz levonulta után a korábban vízzel borított részeken a kullancsok jelentősen el szaporodnak. A Kullancsszövetség ebben az esztendőben saját költségén beküldhető csomagokat juttat a gyógyszertárakba. Ezen tasakokban lehet kullancsot továbbítani az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Lyme Ambulancia Laboratóriumába. A szövetség információs számai: (06-1) -224-54-91, vagy (06-1) 224-54-92, honlapjuk a www.kullancsinfo.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!