Hírek

2006.05.19. 17:24

Három napig sztrájk a Molnál

A jelenlegi állás szerint háromnapos sztrájk kezdődik kedden a Mol százhalombattai és tiszaújvárosi telephelyein, mert az olajvállalat nem teljesítette az Olajipari Szakszervezet követeléseit, amelyet még február elején adtak át a munkáltatónak.

Bánky Bea

A munkabeszüntetés nem érinti a cég töltőállomásait, vagyis tankolni ezeken a napokon is gond nélkül lehet.

A követelések között hét százalékos alapbérfejlesztés szerepel, valamint az, hogy a Mol Rt. előző évi adózott nyereségének legalább egy százalékát fordítsa a munkavállalók bérének felzárkóztatására. Ezenkívül azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalók részére is nyereségérdekeltségi rendszert vezessen be a vállalat, azaz ne csak a vezető beosztásúak részesüljenek jutalomban. A szakszervezet azért is lobbizik, hogy minden, a cégcsoportnál eltöltött év után öt Mol-részvény értékének megfelelő összegű hűségjutalom illesse meg azokat a dolgozókat, akiknek felmondanak vagy megszűnik állásuk. A Liga Szakszervezetek támogatja az Olajipari Szakszervezetet, annál is inkább, mivel a munkavállalók a cég korábbi vállalásait kérik számon, valamint a nemzetközivé vált vállalat extraprofitja lehetővé tenné azok teljesítését.

Dr. Kántor Sándor, a Mol kommunikációs igazgatóhelyettese a reggel.hu-nak elmondta: a cég három szakszervezetéből kettő nem támogatja a sztrájkot, az Olajipari Szakszervezethez 5300 dolgozójuk 15-18 százaléka tartozik, de közülük sem garantálható, hogy mindenki részt vesz a munkabeszüntetésben. "A legalacsonyabb jövedelemmel, bruttó 162 ezer forinttal rendelkezők számára a vállalat idén felajánlotta a hét százalékos béremelést" - mondta Kántor Sándor. Szerinte a nyereségérdekeltségi rendszer bevezetése kockázatos lenne, hiszen a cégnek nincs minden évben nyeresége. Hozzátette: a nyugdíjba vonulók 22 ezer forintos részvényt kapnak minden, a cégnél eltöltött év után.

Ezek is érdekelhetik