Hírek

2006.05.31. 19:39

Etikusabbak lesznek a jövőben a pénztárak

Nem közölhetnek ezután egymásról megtévesztő adatokat a magánnyugdíj-pénztárak, önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak, miután megalkották az etikai kódexüket.

B.K.

A dokumentum alapján ezentúl a pénztárak részéről tilos „minden olyan tevékenység, amely sérti, vagy súlyosan veszélyezteti a versenytárs érdekeit”. Korábban volt arra példa, hogy valamelyik pénzintézet a hozamok összehasonlításakor nem azonos időszakot vizsgált, saját adatai közül a legkedvezőbbet emelte ki. Ezután ilyen esetben a konkurens a létrejött Állandó Etikai Bizottsághoz fordulhat, mely kivizsgálja az ügyet.

„A kódex főleg a pénztárak egymás közti viszonyát szabályozza, de a panaszok mögött általában a tagok érdekei szoktak meghúzódni” – mondta el kérdésünkre Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár vezetője, aki a dokumentum kidolgozásában is részt vett, s jelenleg az Állandó Etikai Bizottság elnöke. Eddig hetvenkét pénztár írta alá az egyezményt, amelyek az összesen 4,4 millió számlatulajdonos kilencven százalékát tömörítik.

Az etikai bizottság nem szabhat ki bírságokat, büntetéseket, hatósági ügyekben továbbra is a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jár majd el. Ebből következően az etikai normák betartása nem helyettesíti a hatósági felügyeletet, a PSZÁF továbbra is figyelni fogja az intézmények tevékenységét – nyilatkozta Binder István, a felügyelet szóvivője.

Áprilisban már megérkezett az első beadvány az új etikai bizottsághoz. Az ügyben már elindult az eljárás, melynek lényege, hogy egy három döntnökből álló testület hoz határozatot. A döntnökök egyikét a panaszos, másikát a bepanaszolt cég választja, a harmadikat pedig a két kiválasztott közösen jelöli ki. „Nem számítunk tömeges bejelentéshullámra, eddig sem volt évente négy-öt sérelemnél több” – mondta el Lehoczky László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!