Hírek

2006.05.14. 16:37

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza

Bezárták a Brassó megyei hatóságok a Feketehalom városában levő csirkefarmot, miután kiderült: innen származnak azok a szárnyasok, amelyek Fogarason és a közeli Bagolyfalván madárinfluenza következtében hulltak el.

Lukács János, Kolozsvár

A Drakom Silva cég telephelyén összesen 118 ezer szárnyast tartanak, közülük eddig mintegy 2800 máris elpusztult. A tetemekben egyelőre a madárinfluenza vírusának H5-ös törzsét azonosították, de a szakemberek valószínűnek tartják, hogy az emberre is veszélyes N1-es altípusról van szó. A vizsgálatok eredményét a napokban várják, ettől függ, hogy milyen lépéseket tesznek a hatóságok a továbbiakban. A Drakom Silva csirkefarmját egyelőre teljes vesztegzár alá vonták, onnan se be-, se kimenni nem lehet. Végszükség esetén a farm valamennyi szárnyasát elpusztítják, ez nagyobb mennyiség, mint amennyit eddig összesen feláldoztak a madárinfluenza elleni védekezés során Romániában.
Erdélyben ez az első madárinfluenzás eset, bár Románia déli megyéiben eddig összesen 53 fertőzéses gócpontnak minősített településen vezettek be rendkívüli intézkedéseket a tavaly ősz óta, közülük az utolsót április végén nyilvánították egészségesnek. Szintén egyedinek számít, hogy a madárinfluenza városban, szervezett körülmények között tenyésztett szárnyasok között pusztít, nem pedig valamely falusi gazdaság szabadon kószáló tyúkjai vagy vándormadarak tetemében azonosítják a vírust. A Brassó megyei állategészségügyi hatóságok elkezdték a szárnyasok elpusztítását, Bagolyfalván 3300, míg Fogarason 150 madarat altattak el. Fertőtlenítik az összes autót, amely Brassó megyét Szeben, Maros vagy Kovászna irányába elhagyja, emiatt a megyeközi forgalom lelassult, néhol dugók is kialakultak. Tegnap délutánra a helyszínre várták Gheorghe Flutur mezőgazdasági minisztert is, az általa vezetett tárca egyébként azonnali hatállyal betiltotta a szárnyasok szállítását Románia egész területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!