Hírek

2006.05.22. 07:00

Elvált férjemmel borzalmas volt. Elköltöztem.

Olvasónk három gyermekével együtt évekig lakásmegosztásban élt elvált férjével. Az alkoholista férfi folyamatosan zaklatta, bántalmazta az asszonyt. Ő nem bírta tovább.

BAMA

Váláskor a jogi folyamatnak két része van ? hangsúlyozza dr. Schneider Péter ügyvéd. A bontóper során egyfelől kimondják a válást. A másik rész a vagyonmegosztás, már ha vannak közös javak. Amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, a procedúra hosszan elhúzódhat. Példánkban az ingatlan közös volt. A bíró ilyenkor fele-fele arányban osztja meg a házat, illetve a telket az asszony és a férfi között. Előfordulhat, hogy a döntés a lakásmegosztás. Főként, ha egyiküknek sincs lehetősége máshová költözni.

Ezzel a problémával küszködött kedves olvasónk is. A lakásmegosztás mégsem lett kedvező megoldás, hiszen az agresszív elvált férj gyakorlatilag nem hagyta volt családját nyugodtan élni. Az asszony saját és a gyerekek testi-lelki épsége érdekében kénytelen volt bérlakásba költözni. Az ingatlan fele azonban így is az övé. A dolgot újfent a bíróságon lehet rendezni. Itt kötelezhetik a feleket: adják el a közös tulajdont. A bíró úgy is dönthet, hogy csak valamelyikük adja el a részét, vagy váltsa azt meg a másiktól. Alapos indok, hogy a férfi hibájából képtelenek együtt élni. A gyerekek pedig ezt megsínylik.

A férj olvasónk beszámolója szerint gyermektartást sem fizet. Az asszony az ítélet birtokában közvetlen végrehajtást kérhet ellene. Bankszámláról, munkabérből, ingóságból vagy végül a férfi ingatlanrészének terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!