Hírek

2006.05.18. 19:02

Diplomáciai botrány lehet a bontásból

Folytatódtak a bontási munkálatok a horvátországi Vir szigeten. A magyar külügyminisztérium jegyzékben kér tájékoztatást a helyi hatóságoktól.

Europress-összeállítás

"Csütörtökön is folytatódtak a bontási munkálatok a horvátországi Vir szigeten, ahol többek között 18 magyar tulajdonban lévő ingatlant rombolnak le" - mondta el lapunknak Dunai Péter zágrábi magyar konzul. Dunai szerint úgy tűnik, hogy egyelőre nem sikerült megoldást találni a helyzetre, így a horvát hatóságok tovább folytatják a bontási munkálatokat. A beruházó szerint az ügy összesen 166 magyar tulajdonost érint, ugyanis az ingatlanok többsége többlakásos apartmanház.

Vir a diplomáciai csatározások színhelye lett: mint azt a szigetről csütörtökön hazatért, neve elhallgatását kérő pécsi ügyvéd lapunknak elmondta, időközben kiderült, hogy több ország, köztük az Egyesült Államok polgárait is érintené a villákat leromboló hadművelet.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Vir szigetén közel félezer magyar vett már olcsón ingatlant, önálló villát, vagy apartmant.
[/caption]Egy telefonon elért villatulajdonos lapunknak az elképesztő rendőri felvonulásról mesélt. Még a tenger felől is érkeztek katonai naszádok, sőt, a szigetre bevezető hidat is biztosította a horvát hadsereg. A szigeten kék és sárga övezeteket jelöltek ki, s kimondták, hogy a kék övezetben lévő házakat lebontják, ám a tulajdonosaikat nem engedték a házaik közelébe. Az általunk elért R.T. szerint az övezetek meghúzása ránézésre diszkriminatív, hiszen az ő villája melletti nem magyar tulajdonú valahogy "besárgult", a tulajdonosa pedig a rendőri kordonon belül csütörtökön is egykedvűen vakolta.

Vass Krisztina, a magyar tulajdonosok szóvivője mindezt megerősítette. Szerinte avval éri a magyarokat hátrányos megkülönböztetés, hogy a horvát tulajdonú házakat nem ítélték bontásra. Pedig a szigeten lévő közel tízezer nyaraló közül legalább nyolcezernek nincs építési engedélye. Hasonlót állított informátorunk is, elmondva, hogy csupán Kristijan Kapović, a sziget polgármestere próbálta nyugtatni a magyarokat, ígérve, hogy próbálják az építési engedélyeket gyorsított ütemben, heteken belül kiadni. Az ügyvéd szerint dicséretes volt Mohai László zágrábi magyar nagykövet fellépése. A magyar diplomata követelte, hogy a bontások megkezdése előtt készítsenek belső leltárt minden ingatlanról, lakásról, hiszen a károsultak e listák alapján könnyebben a kártérítéshez juthatnak.

Megmozdult a diplomáciai gépezet is. Válaszul Matulovic Dropulica horvát környezetvédelmi miniszter azt ígérte, hogy a már kész házakat nem bontják le. Szerinte csak annak a 48 ingatlannak a bontását fogják elvégezni, amely egy 2004-ben született törvényt sértve, a védett 70 méteres part menti sávban található, de még nem készült el teljesen. A többit a rendezési tervek átalakításával, újragondolásával legalizálni fogják.

Mit érnek a légifelvételek?

Vir szigetén - értesült lapunk - közel félezer magyar vett már itt olcsón ingatlant, önálló villát, vagy apartmant: a nyaralóhely több hazai befektető célpontja lett. Átlagosan 600-800 euró/négyzetméteres áron keltek el az ingatlanok: azért ilyen olcsón, mert nem volt rájuk építési engedély. De sokan megvették őket, mert hivatalos ígéretet kaptak arra, hogy az engedélyeket utólag megkapják. A városházán egyik informátorunk például megerősítést kapott arra nézve, hogy a 2004 előtti építmények fennmaradnak. Akkor ugyanis légifelvételeket készítettek a szigetről, és hivatalosan közzétették, hogy a felvételek alapján fogják az építményeket ingatlan-nyilvántartásba venni. A partvédelmi rendelet ezekre nem vonatkozhat.

"Szinte biztos, hogy többségében vétlenek az engedély nélkül vagy szabálytalanul épített horvát ingatlanok magyar tulajdonosai" - állítja Fazekas Mihály, aki két éve maga is vásárolt egy telket Brac szigetén. Mint mondta, a horvát földhivatal a mai napig nem jegyezte be a tulajdonjogát, pedig ő is szeretne építkezni. Szerinte mivel a hivatalos papírok horvát nyelven íródnak, a legtöbb magyar azt sem tudja, mit ír alá. Fazekas azt mondja: "meggyőződésem, hogy a helyi közvetítők egy része szélhámos: a nyaralótulajdonosok nem is tudtak arról, hogy probléma lehet az ingatlanjukkal".

"Minden külföldinek, aki Horvátországban szeretne ingatlant vásárolni, annak minisztériumi engedélyt kell szereznie" - mondta el Drégelyi Zita, ingatlanszakértő. Ezen felül szakhatósági engedéllyel is rendelkezni kell. A minisztériumi engedélyt általában meg szokták adni, ám az ügymenet igen hosszadalmas, előfordul, hogy egy év is kell hozzá. Véleménye szerint az eset nem fogja vissza a keresletet, de várhatóan a jövőbeni érdeklődők körültekintőbbek lesznek, mert az eset kapcsán világosan kiderült, hogy a horvát hatóságok szigorúan betartják a törvényeket.

Jegyzékben kér tájékoztatást a külügy

A Külügyminisztérium csütörtökön arra kérte a zágrábi magyar nagykövetet, szóbeli jegyzék formájában kérje meg a horvát felet, adjon tájékoztatást arról, mi a jogi alapja annak az eljárásnak, amelyben a horvátországi Vir szigetén illegálissá nyilvánított magyar tulajdonú ingatlanokat kezdtek bontani. "Az érintett magyar tulajdonosok úgy gondolják, jogilag nem tisztázott a helyzet" - mondta Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár csütörtökön. Kiemelte: tisztázni kell, mely ingatlanok tartoznak a bontási döntés hatálya alá, ezek tekintetében megtörtént-e a teljes körű jogi eljárás, illetve volt-e lehetőség a fellebbezésre.

"Szinte biztos, hogy többségében vétlenek az engedély nélkül vagy szabálytalanul épített horvát ingatlanok magyar tulajdonosai" - állítja Fazekas Mihály, aki két éve maga is vásárolt egy telket Brac szigetén. Mint mondta, a horvát földhivatal a mai napig nem jegyezte be a tulajdonjogát, pedig ő is szeretne építkezni. Szerinte mivel a hivatalos papírok horvát nyelven íródnak, a legtöbb magyar azt sem tudja, mit ír alá. Fazekas azt mondja: "meggyőződésem, hogy a helyi közvetítők egy része szélhámos: a nyaralótulajdonosok nem is tudtak arról, hogy probléma lehet az ingatlanjukkal".

"Minden külföldinek, aki Horvátországban szeretne ingatlant vásárolni, annak minisztériumi engedélyt kell szereznie" - mondta el Drégelyi Zita, ingatlanszakértő. Ezen felül szakhatósági engedéllyel is rendelkezni kell. A minisztériumi engedélyt általában meg szokták adni, ám az ügymenet igen hosszadalmas, előfordul, hogy egy év is kell hozzá. Véleménye szerint az eset nem fogja vissza a keresletet, de várhatóan a jövőbeni érdeklődők körültekintőbbek lesznek, mert az eset kapcsán világosan kiderült, hogy a horvát hatóságok szigorúan betartják a törvényeket. Jegyzékben kér tájékoztatást a külügy A Külügyminisztérium csütörtökön arra kérte a zágrábi magyar nagykövetet, szóbeli jegyzék formájában kérje meg a horvát felet, adjon tájékoztatást arról, mi a jogi alapja annak az eljárásnak, amelyben a horvátországi Vir szigetén illegálissá nyilvánított magyar tulajdonú ingatlanokat kezdtek bontani. "Az érintett magyar tulajdonosok úgy gondolják, jogilag nem tisztázott a helyzet" - mondta Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár csütörtökön. Kiemelte: tisztázni kell, mely ingatlanok tartoznak a bontási döntés hatálya alá, ezek tekintetében megtörtént-e a teljes körű jogi eljárás, illetve volt-e lehetőség a fellebbezésre. Vir szigetén közel félezer magyar vett már olcsón ingatlant, önálló villát, vagy apartmant. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!