Hírek

2006.05.22. 19:21

Bírságot szabott ki Magyarországra az EU

Az Európai Bizottság 90 millió eurós (mintegy 24 milliárd forint) bírságot szabott ki Magyarországra, mert egy utólagos ellenőrzésen kiderült: rizsből, marhahúsból, baromfiból, gombából, mandarinból, ananászból és dzsúzokból több készletet halmozott fel, mint amennyit a csatlakozáskor bevallott. A magyar kormány tagadja a vádakat, a tárgyalások jelenleg is folynak.

B.K.

„2004. május elsején minden újonnan csatlakozó országnak be kellett jelentenie a készleteit bizonyos élelmiszerekből. Erre azért volt szükség, hogy a vámok megszűnése után ne lehessen a termékeket olcsóbban piacra dobni" – mondta el lapunk kérdésére Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője. Hozzátette: Magyarország eleget tett ennek a követelménynek, ezért kifogásolja most a kiszabott bírságot. A büntetés eredetileg 190 millió euróról indult, a tárgyalások során sikerült elérni, hogy mérsékeljék az összeget. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a magyar cégeknek kell kifizetni a 90 millió eurót, nem az államot terheli a bírság. A csatlakozás előtt szigorú ellenőrzések voltak az élelmiszeripari cégeknél. A magyar kormány kiáll amellett, hogy pontosan szolgáltatott adatokat. „Valószínűleg nem jut el az Európai Bíróságig az ügy, mivel minden fél abban érdekelt, hogy megegyezés szülessen" – tette még hozzá a szóvivő. A bírság mindegyik 2004-ben csatlakozott tagországot érinti, a visegrádi országok abban állapodtak meg, hogy egységesen lépnek fel a döntés ellen, és nem fizetik ki a büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!