Hírek

2006.05.23. 07:00

Adja ki saját könyvét tizenötezerért!

Tizenötezer forintért bárki kiadathatja az asztalfiókban őrizgetett verseit, novelláit, meséit, a nagymama receptjeit, vagy akár a nagypapa háborús feljegyzéseit a Révai Digitális Kiadó jóvoltából. Több kisebb műhely is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elsőkötetes szerzők felkarolására.

Budai Zoltán

Amerikában és Nyugat-Európában már évek óta rendkívül népszerű az a szolgáltatás, amelynek révén bárki könyvet készíttethet saját kéziratából. A Révai Digitális Kiadó által elindított Könyv rendelésre program egyre népszerűbb a magyarországi amatőr irodalmárok körében. Jelenleg 15 darab a minimális példányszám, amelyet elkészítenek. A kéziratot bármilyen formában, személyesen, postán, vagy e-mailben is el lehet juttatni a kiadóhoz, amely akár a begépelést is vállalja – tudtuk meg Révai Gábor ügyvezető igazgatótól. A digitális nyomdatechnika fejlődésével egyre olcsóbb lesz a kiadás, s így folyamatosan csökkenthető az a példányszám, amely felett már megéri kinyomni egy alkotást.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Révai Gábor szerint a kezdő irodalmároknak kiváló megjelenési lehetőséget kínál a digitális kiadás, mivel gyorsabb és olcsóbb a hagyományosnál – fotó: Darnay Katalin.
[/caption]A kiadó ügyfelei több csoportra oszthatóak: jelentős azok száma, akik csak a családi könyvespolc számára készíttettik el könyveiket. Több olyan szerző is van azonban, akik a nyilvánosságnak szánják műveiket, de korábban máshol elutasították őket, s vannak olyan megrendelők is, akik kis közösségek érdeklődésére számot tartó kiadványaikat (falutörténet, monográfiák) szeretnék kedvező áron megjelentetni. Az egy éve működő kiadó eddig mintegy 90 kötetet adott ki, jelenleg heti átlagban három kiadványuk kerül ki a nyomdából. Révai Gábor szerint ennek mintegy tíz százaléka olyan színvonalú mű, amely megérdemelné a nagyobb példányszámot. A konyvcsinalo.hu saját digitális könyvesboltot is működtet, ahol terjesztik is az általuk kiadott műveket. Ez kedvező a kezdő szerzőknek, mert a könyvterjesztés árai egyébként magasak; a könyvesboltok esetenként 50 százalék körüli terjesztői jutalékot is felszámítanak.

Az ismeretlen, első kötetes szerzők magasabb kockázatot jelentenek, mint a már bejáratott nevek. Sok nagy kiadó nem is foglalkozik ezzel a kevesebb hasznot, több rizikót jelentő feladattal. A számos ismert szerző – köztük Wass Albert, Németh László, Gyurkovics Tibor – nevével fémjelzett Kráter Kiadó azonban alaptevékenységei között deklarálja a kortárs hazai és nemzetközi szépirodalom értékteremtő műveinek támogatását és népszerűsítését. Csernóczky Judit, a kiadó kommunikációs titkára kérdésünkre elmondta, szívesen foglalkoznak első kötetes szerzőkkel. Példaként említette az Ünnepi Könyvhétre megjelenő újdonságukat, a háborúban elhunyt Kővári Béla Magyar holokauszt című naplóregényét, melynek kéziratát unokahúga adta át a kiadónak.

Az Első Kötet Műhelyt fiatal írók-költők alapították azzal a szándékkal, hogy hozzásegítsék a pályájuk elején járó irodalmi reménységeket első könyvük megjelentetéséhez. A beküldött kéziratokat a "Tízek Tanácsa" bírálja el, s ha a mű arra érdemesnek találtatott, a Műhely tagjai számára ingyen végzi el könyvének elkészítését, a szerkesztéstől a tervezésen át a tördelésig. A szerzőre a nyomtatás költségei maradnak. Saját honlapjukon (www.elsokotetmuhely.hu) bemutatkozhatnak az alkotók, a kész kötetek elektronikus formában meg is vásárolhatók. A Műhely egyik alapítója, Mikes Vivien szerint a könyvkereskedelem némiképp felfalja az irodalmat. "A ma kultúrája számára az irodalom elsősorban a múlt irodalma. Nagyságrendekkel többet költünk rég halott költők magánlevelezésének kutatására, mint élő költők életbentartására" – hangsúlyozta. A Műhely által felkarolt alkotók hálásak a lehetőségért: "mindenben segítenek, de tényleg MINDENBEN" - állítja Szegedi Nóra, akinek Vénusz-dombi mesék című könyve jelent meg a Műhely támogatásával. "Az EKM egy első kötetesnek maga az Isten." - mondja Barát Kata költőnő, a hamarosan megjelenő Születő sziluett című kötet szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!