Hírek

2006.05.17. 15:04

A maffia véres bosszút állt a városon

Utcai harcokká és börtönlázadásokká fajult az elmúlt napokban az egyik brazil maffiaszervezet, a PCC rendőrök elleni bosszúhadjárata Sao Paolóban. A szombatra virradóra kirobbant összetűzésekben eddig 97 ember, köztük 39 rendőr vesztette életét. Az erőszakot a brazil hatóságoknak az a döntése váltotta ki, hogy a PCC több fogságban tartott vezetőjét egy másik, szigorúbb fegyintézetbe szállították volna át.

Farkas K.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A lázadások során mintegy negyven buszt gyújtottak fel Sao Paolóban
[/caption]A bűnözők kézifegyverekkel és gránátokkal támadtak a rendőrőrsökre, ezzel egy időben pedig az állam minden börtönében fellázadtak a rabok. Összesen 190 börtönőrt túszul ejtettek, többeket brutálisan kivégeztek. Hétfőre virradóra már buszokat, villamosokat és egy metróállomást is megtámadtak a gengszterek. Hétfőn a városban zárva maradtak a boltok, az iskolák és az egyetemek. Kedd reggelre a katonaságnak és a rendőrségnek sikerült levernie a börtönlázadásokat, de folytatódtak a rendőrőrsök elleni támadások.

A zavargások ellenére Claudio Lembo kormányzó visszautasította a szövetségi kormány segítségét. „Képesek vagyunk egyedül is megbirkózni a feladattal” – mondta a politikus, aki tagadta, hogy a rend helyreállításának érdekében egyezséget kötött a maffiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!