Hírek

2006.05.25. 15:56

A ház elnöke reformokra számít

Reformok és finomhangolások – ezek lesznek az Országgyűlés jelszavai a következő négy évben, mondta Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke a parlament előtt álló feladatokról elmondta: Magyarországnak az Európai Unió tagjaként igazodnia kell a közösségi szabályokhoz, emellett változtatni kell az Országgyűlés szerkezetén és munkarendjén.

B. B.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a hatékonyság, az ésszerűség és a nyitottság mellett valamennyi frakció elkötelezett. Fontosnak nevezte a házszabálytörvény megalkotását, ezentúl kívánatosnak tartaná, ha a bizottságokban folyó munka nagyobb nyilvánosságot kapna. A kisebb parlamenttel kapcsolatos újságírói kérdésre Szili Katalin úgy válaszolt: „A szabályozás ebben a ciklusban megvalósulhat, de nem gondolom, hogy a következő négy évben a gyakorlatban is”. Hozzátette: olyan alkotmányreformra lenne szükség, amelynek egyik eleme szabályozná ezt a kérdést.

A házelnök az Országgyűlés nemzetközi tevékenységével kapcsolatban elmondta: Demokrácia az Európai Unióban címmel ősszel konferenciasorozatot rendeznek, illetve folytatják a kárpát-medencei magyar képviselők fórumát, különös tekintettel a gazdasági kérdésekre. A szomszédos országok házelnökeivel félévente tárgyalna a politikus, román kollégájával már előkészítés alatt áll a találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!