Hírek

2006.04.27. 17:50

Zárt ajtók mögött tárgyalnak

„Szabad, de nem nyilvános” vitákon ismertetik egymással programjaik sarokköveit a szocialisták és a liberálisok. Csütörtökön megkezdték az első koalíciós tárgyalást a pártpolitikusok és szakértőik.

Tibay Gábor

A tervek szerint péntek délutánig tart a kormánytagok, továbbá az MSZP és az SZDSZ vezetőinek és szakértőinek balatonőszödi egyeztetése: a tárgyaláson a koalíciós együttműködés alapjait kívánják meghatározni a felek. A jelek szerint Gyurcsány Ferenc nem akarja, hogy bármi is megzavarhassa a tárgyalássorozatot: a miniszterelnök szavaival ahhoz, hogy merész és új gondolatok szülessenek, „szabad, de nem nyilvános vitát kell rendezni”.

[caption id="" align="alignright" width="290"] Lamperth Mónika is megjelent a koalíciós egyeztetésen Balatonőszödön. Fotó: Gáti Kornél
[/caption]Ez utóbbit komolyan is vették a szervezők: az újságírókat nem engedték a balatonőszödi kormányüdülő-komplexum közelébe, mint ahogy információink szerint a pártsajtót is kizárták a tárgyalásokról. A pontos menetrendről a felek nem árultak el konkrétumokat, mindössze annyit lehet tudni, hogy a két nap alatt a közös kormányzati munka kereteit kívánják kidolgozni a koalíciós partnerek, elsősorban programjukat ismertetve meg egymással. A résztémákat 8-10 plenáris és szekcióülésen vitatják meg. A két párt a koalíciós tárgyalások végére törvényjavaslat-szintű megegyezésekig szeretne eljutni, erre azonban kevés lesz a csütörtöki és pénteki nap: korábban Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő azt mondta, a részletekbe menő tárgyalások legjobb esetben is a jövő héten indulhatnak meg.

Csütörtök délelőtt a küldöttségek a helyszínre érkeztek: a tárgyalásokon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett feltűnt több kormánytag, így például Kóka János gazdasági, Gráf József földművelésügyi, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, illetve Lamperth Mónika, a belügyi tárca vezetője. Az MSZP Hiller István pártelnök mellett többek között Lendvai Ildikó frakcióvezetővel, Simon Gábor országos választmányi elnökkel erősített. Az SZDSZ-t vezetői szinten Kuncze Gábor pártelnök és Fodor Gábor ügyvivő képviselik, szakértőik között ott van Molnár Lajos is, akit a párt – és meglehet, hogy a koalíció – egészségügyi miniszteri jelöltjének tekintenek. A résztvevők amellett, hogy megismerkednek egymás programjával, konkrét elképzelésekkel is érkeznek, legalábbis erre utaltak Gyurcsány Ferenc hétfői szavai: a kormányfő azt mondta, saját vitaindító helyzetértékelése után a kormányzás politikai irányára tesz javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!