Hírek

2006.04.11. 15:30

Újabb pengeváltások a grúz-orosz viszályban

Grúzia elképzelhetőnek tartja, hogy kilép a Független Államok Közösségéből - közölte a parlament elnöke. Hino Burdzsnadze azért háborodott fel, mert az orosz tiszti főorvos megtiltotta a grúz borok és borpárlatok bevitelét az országba.

Csák E.

A hatóságok szerint az import-korlátozásra az árúk gyenge minősége miatt van szükség. Egyes megfigyelők szerint azonban nem is annyira kereskedelmi, mint politikai ügyről van szó. Orosz részről rossz néven veszik, hogy a kaukázusi köztársaság számos jelét mutatta már annak:  igyekszik kikerülni a szovjet utódállamok szövetségéből, s szeretné minél kisebbre csökkenteni függőségét Moszkvától. Az ellenzék már régóta szorgalmazza, hogy Grúzia a FÁK helyett a NATO-t válassza szövetségeséül, s követeli az orosz katonai támaszpont felszámolását. Mindenesetre a két ország viszonya ismét feszült. Oroszország a közelmúltban megtagadta a beutazó vízumot egy parlamenti küldöttségtől, míg a grúz törvényhozás egyik bizottsági elnöke narkósoknak nevezte az orosz békefenntartókat. Ami a borháborút illet, csata folyik más kereskedelmi „frontokon” is: a grúz tea, citrusfélék és ásványvizek helyett az orosz érdeklődés egyre inkább közép-ázsiai partnerek felé fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!