Hírek

2006.04.18. 00:00

Új jogviszony az önkéntes foglalkoztatáshoz

V. G.


Többek között önkormányzatok, költségvetési szervek, felsőoktatási és szociális intézmények, közhasznú szervezetek, illetve egészségügyi szolgáltatók is foglalkoztathatnak munkatársakat önkéntes jogviszonyban. Tavaly október óta 240 fogadó szervezet regisztrálta magát az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumnál (ICSSZEM), hogy önkéntes jogviszonyban alkalmazna kollégát.
Az önkéntesek számára biztosított anyagi és természetbeni juttatások mentesülnek a munkaadói közterhek és a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ezek közé nem tartozhat bérjellegű javadalmazás, ám lehetőség van a közérdekű önkéntes munkához szükséges utazás, szállás, étkezés, képzés költségeinek járulékmentes kifizetésére. Ám aki önkéntes státusban van, ugyanannál a szervezetnél más jogviszonyban nem kaphat javadalmazást.
Az ilyen jogviszonyban foglalkoztatóknak is be kell tartaniuk a munkavégzéshez kapcsolódó szabályzókat, így például a pihenőidő biztosítását.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!