Hírek

2006.04.20. 00:00

Szocialista szál a demokrata fórum kampányában

Szakács Árpád

Lapzártánkig nem cáfolta az MDF azokat a lapinformációkat, amelyek szerint a kampányban komoly segítséget kaptak MSZP- közeli üzletemberektől. A ma megjelenő Heti Válasz tényfeltáró írása szerint az MDF jó szerepléséhez és parlamentbe jutásához köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek. A hetilap szerint a demokrata fórum országos listáján az első 15-ből 5 fő szorosan kötődik az üzletemberhez. Ők a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjasszervezet tagjai. A 10. helyen szereplő Rózsa István György 53 éves vállalkozó cégein keresztül állt kapcsolatban Leisztingerrel. A pártlistán kilencedik – azaz befutó helyen – szereplő Vas János a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályának vezetőjeként ismerkedett meg az MSZP-közelinek tartott vállalkozóval. Az MDF-lista 11. helyezettje, Szabó Katalin korábban évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta. Ez a szálloda a Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest-láncolat oszlopos tagja.
A Tisztelet Társasága rendezvényein rendszeresen feltűntek vezető MSZP-s politikusok is.
Az MSZP-kapcsolatról az MDF egyetlen vezetője sem nyilatkozott. Lapunk többször is kereste Herényi Károly frakcióvezetőt, ám lapzártánkig elérhetetlennek bizonyult. Herényi egy sajtótájékoztatón mindössze anynyit közölt: ebben
a témakörben nem nyilatkozik. Később az MTI-nek annyit mondott: a megállapodás értelmében a jelölés joga a Tisztelet Társaságát illette, az MDF nem élt vétójogával. „Nem találtunk olyan tényezőt, amely ettől a lehetőségtől megfosztotta volna őket. A lényeg az, hogy ez a társaság egységes legyen, azonos értékrend alapján, a konzervativizmust komolyan véve folytassa a következő négy évben az MDF politikáját” – mondta Herényi. Egy újságíró felvetette: mi a biztosíték az egységre, hiszen az első 15-ből öt helyen gyakorlatilag ismeretlen szervezet tagjai állnak. Erre Herényi azt felelte: eddig egy személy biztos bejutó az MDF-frakcióban „én őt ismerem, és én érte garanciát vállalok”.
Lapunk tegnap telefonon szintén kereste a Tisztelet Társa-ságának korábbi vezetőjét, Schmuck Andor volt MSZP-s politikust, ám elérhetetlennek bizonyult.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!