Hírek

2006.04.25. 08:06

Plexiüvegbe kevert kokain

Szlovén igazságügyi szakértők új kokaincsempészési technikára hívták fel a figyelmet: a csempészek átlátszó plexiüvegbe kevertek kokainvegyületet, amiből oldószerrel vissza tudták nyerni az eredeti anyagot.

BAMA

Kábítószer után nyomozó szlovén rendőrök Ljubljanában egy elhagyott lakóházban rejtett laboratóriumra bukkantak, ahol csak átlátszó műanyag darabokat és rengeteg oldószert találtak. A talált anyagok vegyelemzését Tomaž Gostič, a ljubljanai szlovén bűnügyi kutatóintézet munkatársa végezte el, s az eredményt az igazságügyi tudományos szakértők nemzetközi folyóiratában (Forensic Science International) készül ismertetni, ugyanis kiderült, hogy a plexiüvegként ismert polimetil-metakrilába kokain-hidrokloridot kevertek.

Kábítószert az autók légzsákjától a nyomtatók festékkazettájáig már minden elképzelhető üreges testben csempésztek. Az új technika révén eddig ártalmatlannak gondolt átlátszó műanyag tárgyak is gyanúsak lehetnek, hiszen akváriumtól DVD-tokig vagy autólámpáig minden készíthető plexiből.

A talált plexiüveg 15 %-ban tartalmazott kábítószert, amiből az oldószerekkel 96 százalékos tisztaságú kokaint nyertek vissza a bűnözők, majd kertben elásták a maradék műanyagot. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!