Hírek

2006.04.21. 00:00

Napokon belül eljöhet a 300 forintos benzinár

B. K.

A világpiaci árak folyamatos emelkedése miatt napokon, heteken belül elérheti a benzin kiskereskedelmi ára Magyar-országon a literenkénti háromszáz forintot – vélekedik Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.
A kutató szerint ez rossz hatással lehet a magyar költségvetésre, nehezíti a vállalkozások és a lakossági fogyasztók helyzetét is. Az áremelkedés egyik hatása, hogy várhatóan 2-3 tized százalékponttal megemeli az inflációt. Hegedűs szerint kiszámíthatatlan a világpiaci ár alakulása. „Rövid távon nem látok olyan kedvező fordulatot a világgazdaságban, amely lejjebb nyomhatná az árakat, év végéig várhatóan megmarad a jelenlegi 70 dollár környéki ár” – mondta a szakember, aki ugyanakkor hozzátette: az évtized végéig lassú csökkenésre számítanak a külföldi elemzők, de ez még nagyon kiszámíthatatlan.
A benzinár emelkedése ellenére Magyarországon évről évre több üzemanyag fogy, idén nem hivatalos adatok szerint az év első három hónapjában 8 százalékkal nőtt a kereslet. Hegedűs Miklós szerint ennek két fő oka van: egyrészt évente mintegy 220 ezerrel nő a lakossági tulajdonban lévő gépkocsik száma, másfelől az elmúlt években a benzinár növekedésével együtt hasonló mértékben nőttek a lakossági jövedelmek, így az üzemanyagra fordított költségarány nem változott. Ez változhat a választások után: ha valóban szükség lesz megszorító intézkedésekre, akkor az emberek meggondolhatják, drágábban is vegyenek-e benzint. Ez már a következő évek nagy kérdése – tette hozzá Hegedűs.
A szakértő szerint az üzemanyagárak növekedése nem magyar sajátosság, a szomszédos országokban is jelentkezni fognak a világpiaci áremelkedés következményei. Éppen ezért szerinte nem kell attól tartani, hogy a határ menti régiókban felerősödik a benzinturizmus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!