Hírek

2006.04.26. 07:00

Megkarcolta autómat a benzinkutas

KÁROKOZÁS Olvasónk tankoláskor megkérte a benzinkút dolgozóját, töltse tele a kocsit. A hölgy nem akarta maga csinálni a dolgot. A benzinkutas megkarcolta az értékes új autó karosszériáját.

BAMA

Aki másnak kárt okoz, azt annak meg kell térítenie – mondja dr. Schneider Péter ügyvéd. A fenti eset nem jogellenes károkozás, mert a benzinkutas nyilván nem szándékosan karcolta meg az autót. Valószínűleg megcsúszott a keze. Mindez azért fontos, mert ha a károkozás jogellenes, kártérítést követelhetünk. Ha pedig nem az, akkor kártalanítást. A hölgy tehát az utóbbiért folyamodhat.
Ilyenkor feltétlenül vetesssünk fel jegyzőkönyvet. Ehhez persze az kell, hogy rögtön a helyszínen észrevegyük, mi történt. Ha ugyanis este a garázsban ötlik szemünkbe a karcolás, nincs mit tenni. Utólag szinte lehetetlen bebizonyítani, hogy a baj a benzinkútnál esett meg.
A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a másik fél válaszát. Ha elismerik a hibát, kifizetik kártunkat. Ha viszont nem vállalják a dolgot, polgári peres eljárásban követelhetjük, ami nekünk jár. Ez esetben a bíróság ítél.
Lehetséges, hogy a javítás költsége mindössze pár ezer forint. Ilyenkor marad a bosszúság. Kevesen akadnak, akik ennyiért bíróságra szaladnak. Akadnak azonban gépkocsi márkák, amelyeknél nem valami sima ügy egy hasonló hiba kijavítása. Lehet, hogy jó darabon ki kell cserélni a karosszériát, ami már tetemes pénzbe kerülhet.
A háborúskodást megelőzhetjük, ha tárgyalunk a másik féllel. Az ilyen ügyet higgadt hangnemben gyakran el lehet intézni.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!