Hírek

2006.04.23. 19:40

Koalíciós győzelmet jósolnak a közvélemény-kutatók

Az MSZP győzelmét jósolják a közvéleménykutatások a parlamenti választások második fordulójában. A koalíciónak lesz elegendő képviselője a kormányzás folytatásához, de az MSZP nem szerez abszolút többséget.

BAMA

TÁRKI: három forgatókönyv, mindháromban koalíciós győzelem
Három forgatókönyvet dolgozott ki a TÁRKI: mindhárom változat a koalíció  győzelmét jósolja, annak mértéke az egyes pártok szavazóinak  részvételi hajlandóságán múlik; a közvélemény-kutató cég  mandátumbecslését a tv2 kereskedelmi televízió tette közzé vasárnap 19 órakor.

A mandátumbecslés első forgatókönyve szerint, ha ugyanannyian mennek el szavazni, mint az első fordulóban, akkor az  MSZP 182, az SZDSZ 20, a Fidesz-KDNP 171, az MDF 12 mandátumot  szerez, és egy független képviselő jut a Parlamentbe. A második forgatókönyv szerint tíz százalékponttal kevesebb  Fidesz-szavazó esetén az MSZP 189, az SZDSZ 23, a Fidesz-KDNP 161, az MDF 12 mandátumot szerez, és egy független képviselővel számolnak. A harmadik forgatókönyv számításai szerint, azaz ha tíz  százalékponttal kevesebb MSZP-szavazó megy el szavazni, akkor az  MSZP 173, az SZDSZ 20, a Fidesz-KDNP 180, míg az MDF 12 mandátumot  szerez, és egy független képviselő jut a Parlamentbe.

Gallup: nincs áttörés a billegő körzetekben
A Gallup intézet a "billegő" körzetekben végzett április 10-i és április 20-i  telefonos vizsgálat eredményei között nem volt lényeges különbség,  ami arra utalhat, hogy ezekben a körzetekben továbbra is néhány  szavazat dönthet a győztesről. A Gallup az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztatott arról, hogy a második fordulót megelőzően nem végzett a nyitott  szavazókörök mindegyikében olyan vizsgálatot, amely alapján  megjósolható lenne a második forduló eredménye. Ezért mandátumbecslésre nem is vállalkoztak.

Az úgynevezett billegő körzetekben végzett április 10-i és  április 20-i telefonos vizsgálat eredményei között nem mértek  lényeges különbséget, ami arra utalhat, hogy nem történt áttörés  semmilyen tekintetben, ezért ezekben a körzetekben továbbra is  néhány szavazat dönthet a nyertes személyét illetően. Az első fordulóban részt vett szavazók 85 százaléka mondja, hogy  biztosan ott lesz a második körben is. Ehhez mintegy 8-10  százaléknyi olyan szavazó érkezése várható, akik az első fordulóban  nem voksoltak, vagyis összességében az adatok alapján 5-7  százalékkal alacsonyabb részvétel várható a második fordulóban. Akik a második fordulóban az MSZP által támogatott jelöltre  szándékoznak szavazni, csak 10 százalék nem biztos abban, hogy a  második fordulót is az MSZP nyeri. A második fordulóban Fidesz által támogatott jelöltekre szavazók  51 százalék számára volt meglepetés az első forduló eredménye, míg  az MSZP jelöltjére voksolni tervezők csupán 5 százaléka számára volt  ez meglepő. A Fidesz szavazók 32 százaléka azt gondolja, hogy a második  fordulót az MSZP nyeri majd.

Medián: az MSZP-nek lesz több mandátuma
A Medián azt valószínűsíti, hogy az MSZP-nek 190, a Fidesz-KDNP-nek 164  képviselői mandátuma lehet az országgyűlési választások vasárnapi  második fordulója után a parlamentben; a közvélemény-kutató  mandátumbecslését az RTL Klub műsorában tették közzé 19 óra után. A Medián a részvételi adatok alapján azt becsülte, hogy az MSZP 187-193, a Fidesz-KDNP 161-167 képviselői helyet kaphat. Az  SZDSZ 19 (19-20), az MDF 12 mandátumot nyerhet, és egy független  képviselő is ülne a parlamentben.

Karácsony Gergely, a cég munkatársa a műsorban elmondta, hogy a  becslésnél három szempontot vettek figyelembe: az első forduló  eredményei mellett ismerik, miként szoktak választani az adott  képviselői helyért már nem versengő pártok szavazói, figyelembe  vették továbbá, hogyan változott a táborok aktivitása az első  forduló óta. Mint hozzátette, valószínűleg a Fidesz szavazói valamivel kisebb  arányban járulnak az urnákhoz, mint két hete. A Medián képviselője kijelentette: nagyon kevéssé tűnik valószínűnek, hogy a Fidesz fordítani tudna, becslésük szerint a  jelenleginél valamivel nagyobb lehet MSZP-SZDSZ koalíció esetén a  kormánytöbbség. Felhívta a figyelmet arra is: becslésük szerint az MSZP közel kerülhet ahhoz, hogy egyedül többséget kapjon, ehhez az általuk becsült 190 helyett 194 mandátum kellene.

Szonda Ipsos: az MSZP több mandátumot szerez
Az MSZP tizenhárommal több egyéni mandátumot szerez az országgyűlési  választások második fordulójában, mint a Fidesz-KDNP; ez a Szonda  Ipsos választási előrejelzése, amelyet a Magyar Televízióban  ismertettek 19 óra után. A Szonda Ipsos az első forduló eredményei, illetve az azóta végzett közvélemény-kutatások alapján becsülte meg a választás  eredményét. A közvélemény-kutató cég azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a  második fordulóban az MSZP 58, a Fidesz-KDNP 45, az SZDSZ 5, az MDF  1 mandátumot szerez, ezenkívül 1 független képviselő is mandátumhoz  jut.

Az összes mandátum megoszlása a becslés szerint: az MSZP 186, a  Fidesz-KDNP 167, az SZDSZ 20, az MDF 12 parlamenti helyhez jut és  egy független is bekerül a parlamentbe. A becslés szerint a szocialisták minimum 182, maximum 193  képviselői helyet kapnak, a Fidesz-KDNP pedig legalább 160, a  legfeljebb 171 mandátumra tesz szert. Az SZDSZ 20 (19-21), míg az  MDF a legnagyobb valószínűség szerint 12, de minimum 11 mandátumot  kaphat. A Szonda Ipsos szerint az a legvalószínűbb, hogy a kormány és az  ellenzék mandátumainak aránya 206-179 lesz. A kormányoldal várható  képviselői helyeit szélső értéken 201-214 közé, az ellenzékét  171-184 közé teszi.

Századvég: huszonnéggyel több MSZP-mandátum
A Századvég szerint huszonnéggyel több mandátumot kaphat az új  parlamentben az MSZP, mint a Fidesz-KDNP; a cég adatait az RTL Klub  műsorában tették közzé vasárnap. A Századvég az MSZP-nek 189, a Fidesz-KDNP-nek 165, az SZDSZ-nek 20, az MDF-nek 11 mandátumot valószínűsít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!