Hírek

2006.04.07. 11:17

Gyártási hiba miatt a sikerült félre a gyógyszerkísérlet

Nem a kísérleti szer túladagolása, hanem gyártási hiba, vagy szennyeződés okozta a londoni gyógyszerkísérletben részt vevők kómába esését.

BAMA

A nyolc fiatal férfiből perceken belül rosszul lett hat, kettőnél nem voltak tünetek, ők ugyanis a kísérlet részeként csak placebót kaptak. A szerencsétlenül járt kísérleti alanyok életéért napokig küzdöttek az orvosok, egy fiatalember pedig élet-halál között lebegett.

Az ügyben a brit a Gyógyszer- és Egészségügyi Termék Szabályzó Ügynökség kezdte meg a vizsgálatot, és véleményük szerint a német TeGenero cég autoimmun betegségek – így leukémia – ellen kifejlesztett TGN1412 szerének hatóanyagai okozták az alanyok immunrendszerének összeomlását. A vizsgálatok azonban még tartanak.

A hat sérültből öt már elhagyhatta a kórházat, és a hatodik férfi sem szorul folyamatos ápolásra. Azonban gyógyult alanyok sem tudnak még egy ideig teljes életet élni. Kerülniük kell a közterületeket, mert az immunrendszerük még gyenge és fennáll egy súlyos fertőzés lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!