Hírek

2006.04.07. 11:57

Feloszlatták a képviselőtestületet

A Hargita megyei prefektus feloszlatta a székelyudvarhelyi önkormányzati testületet, miután több hónapig a testület egyetlen határozatot sem tudott elfogadni.

Sz. L.

Székelyudvarhelyen patthelyzet alakult ki az önkormányzati testületben, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Népi Akció Párt színeiben mandátumot nyert Magyar Polgári Szövetség frakciójának taglétszáma kiegyenlítődött: kilenc-kilences aránnyal gyakorlatilag megbénült az önkormányzat.

Csütörtökön a megye kormánybiztosa azért döntött a feloszlatás mellett, mert az önkormányzati döntésképtelenség miatt szrájkkal fenyegetőztek a székely anyaváros tanügyisei, ugyanis fizetésüket nem kaphatják meg, amennyiben a városnak nincsen elfogadott költségvetése. Ezzel pedig hónapok óta adós a település önkormányzata.

A közigazgatási bíróságon tíz napig még meg lehet támadni a perefektusi döntést, addig a polgármesteri hivatal és a polgármster látja el az önkormányzati testület szerepét is.

A Szász Jenő ellenes RMDSZ-es tanácsosok még nem döntöttek arról, hogy élnek-e a fellebbezés lehetőségével, addig azonban Szász polgármesteri határozattal jóváhagyta a költségvetést, így kifizethetőek a város költségvetési alkalmazottainak a bérei.

Szász Jenő különben be is vallotta, hogy az önkormányzati testület felfüggesztésével nyert - fellebezés esetén alig - néhyány napos időszakot arra használja ki, hogy a város működéséhez elengedhetetlen határozatokat polgármesteri rendeletekkel mozdítsa ki a holtpontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!