Hírek

2006.04.24. 17:30

EU-kártya Horvátországba is

Kiterjesztette az európai egészségkártya használatát Horvátországra is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), így a magyarok ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe a sürgősségi ellátásokat, mint a horvát biztosítottak.

V. G.

A kártya nélkül utazóknak a helyszínen ki kell fizetniük az ellátás költségét, ám az eredeti számla ellenében a magyar egészségpénztár utólag megtéríti számukra azt az összeget, amelyet a horvát egészségbiztosító térített volna. Az uniós országokban – s ezentúl Horvátországban is – ugyanis úgy látják el a másik ország betegét, mint saját állampolgárukat, így a páciensek által fizetendő önrész – amely az egyes országokban nagyon eltérő – is azonos. Ez vonatkozik a hazánkban ellátott külföldiekre is.


Lengyel Balázs, az OEP illetékes főosztályvezetője arra figyelmezteti a horvát tengerpartra készülőket: a magyar társadalombiztosítás (tb) kontójára kizárólag az ottani tb-vel szerződésben lévő orvosokat kereshetik föl. Ezért ha valakinek gyógykezelésre lenne szüksége, azt ne a szállodai magándoktortól kérje, indokolt esetben inkább hívjon mentőt, vagy keresse a tb-orvost.


Sürgősségi ellátásnak azon beavatkozások minősülnek, amelyek nem halaszthatók a hazatérésig. Ezek között van az első három, egymást követő vesedializálás is. Térítésmentesen csak az életmentő és az elsősegély-ellátások nyújthatók, az egyéb szolgáltatásokért a horvát biztosítottakénak megfelelő önrészt kell fizetni. Ennek mértéke általában a költségek 15, kórházakban 30 százaléka. Egyébként a legtöbb országban 5–36 euró önrészt kell fizetni, ezért az OEP üzleti biztosítás megkötését is javasolja a kiutazóknak.


Szükség szerint a Horvátországban bekövetkezett keresőképtelenség alapján az itthon szokásos táppénz is megállapítható, ám a keresőképtelenséget igazoló dokumentumot a területileg illetékes horvát egészségpénztárhoz kell eljuttatni, onnan küldik el a magyar megyei egészségbiztosítónak.


A főosztályvezetőtől megtudtuk azt is, hogy az uniós csatlakozás óta 350 ezer, a külföldön szükséges egészségügyi ellátásra jogosító E-111-es nyomtatványt adtak ki. Az ezt tavaly ősszel felváltó európai egészégkártyát eddig 120 ezren váltották ki.

V. G. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!