Hírek

2006.04.25. 15:16

Egyesülést javasol a csecsen vezetés

Az észak-kaukázusi helyzet stabilizálásáa érdekében Csecsenföld, Ingusföld és Dagesztán egyesülését javasolta Dukvaha Abdurahmanov. A grozniji parlament elnökének indítványával egyetért Alu Alhanov csecsen elnök is.

E. Cs.

Egyes elemzők szerint az Oroszországi Föderáció három kis államalakulatának összeolvadását Moszkva is szívesen látná, mert ezzel is csökkentené a szakadárok esélyeit a kiválásra. A javaslat előterjesztői ugyanakkor a történelmi múltra hivatkoznak, hiszen a csecsen és az ingus köztársaságot csak a múlt század kilencvenes éveiben választották szét. Az egyesülés egy csapásra megoldaná a felek közötti határvitát is. A Szunzseni járásra ugyanis mindketten igényt tartanak, s jelenleg két önkormányzat működik párhuzamosan: az egyik a csecsen, a másik az ingus falvakat felügyeli. A patthelyzet 1992-től áll fenn, s a kérdés először került elő azóta, hogy tavaly új parlament állt fel Csecsenföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!