Hírek

2006.04.18. 00:00

A pápa aggódik a Közel-Keletért

Első alkalommal celebrálta a vatikáni húsvéti misét XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő hagyományos beszédében kiemelte a Szentfölddel és Iránnal kapcsolatos aggodalmait.

Farkas Károly

Százezer hívő követte a Szent Péter téren, és milliónyian a tévéképernyők és a rádiókészülékek előtt XVI. Benedek pápa első Urbi et Orbi (Városnak és Világnak) áldását. Az interneten is közvetített üdvözlőbeszédében a pápa 62 nyelven – magyarul is – köszöntötte a hívőket szerte a világon.
A hagyományos húsvéti köszöntő ezúttal sem volt mentes a politikai üzenetektől. XVI. Benedek felszólította az iráni atomkonfliktusban érdekelt feleket – elsősorban az Egyesült Államokat és Iránt – hogy keressék a megegyezés lehetőségét. „Az atomháborúval fenyegető konfliktusban a feleknek a békés tárgyalások útját kell keresniük, hogy az érintett nemzetek és nemzetközi szervezetek együtt találhassanak tisztességes, becsületes megoldást” – mondta beszédében a pápa. Kérte a szembenálló hatalmakat, ne hagyják, hogy vallási, kulturális vagy etnikai ellentétek befolyásolják tetteiket. Megbékélésre kérte a megosztott, polgárháború felé sodródó Irak és Szudán népeit, és üzenetet intézett a Szentföldért harcoló palesztinoknak és izraelieknek is. Kiemelte, hogy a palesztin népnek joga van saját hazájához, beszédében sürgette az önálló palesztin állam mielőbbi létrehozását. Hangsúlyozta, hogy ez nem történhet a zsidó állam létének rovására. A pápa ugyanakkor elítélte a Palesztin Hatóság részére folyósított támogatások befagyasztását. „Annak a nemzetközi közösségnek, amely megerősíti Izraelt önállóságában, komoly felelőssége, hogy felszámolja a palesztinok nyomorúságos életkörülményeit” – jelentette ki XVI. Benedek. Végül az egész világhoz fordulva idézte a szent sír mellett álló angyalt: „Ne féljetek. Krisztus feltámadott és a békét adja nekünk, ő maga a béke.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!