Hírek

2006.03.02. 11:46

Háromszázezer dollár kártérítés terrorista-gyanúért

Az amerikai kormány hajlandó kifizetni 300 ezer dollár kártérítést egy egyiptomi állampolgárnak, akit 12 hónapig tartottak fogva terrorista-gyanú miatt.

BAMA

Ehab Elmaghraby az egyéves indokolatlan és jogtalan fogvatartás miatt perelte be Whasingtont. Ez az első eset, amikor Amerika muzulmán gyanusítottat kártalanít a Szeptember 11-i események óta. 

A per különben 2004 augusztusában kezdődött, és társvádló az ügyben egy pakisztáni állampolgár is, aki viszont még nem kapott választ Whasingtontól.

Mindkét sértett állítja, hogy a jogtalan fogavatartás miatt nem tudtak bírósághoz fordulni. Az amerikai kormány mindeddig arra hivatkozott, hogy a rendkívüli körülmények miatt fordulhatott elő, hogy ők is  gyanusítottak lettek.

Emberjogi szervezetek adatai szerint több mint 70 muzulmánt tartóztattak le jogtalanul az amerikai hatóságok, azaz körülbelül ennyi esetben derült ki, hogy a vádak túlzóak vagy meglapozatlanok voltak. (bbc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!