Hírek

2006.03.20. 12:27

Avar István 75 éves

1931. március 20-án született Avar István, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, kiváló művész. Boldog születésnapot!

Sz. P. A.

Avar István a háború után 1945 és 1949 között Egercsehiben bányászként dolgozott.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben végzett. 1954-től a Pécsi Nemzeti Színház művésze lett. 1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, 1985-től ismét a Madách Színház társulatának tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színpadi beszéd tanára, 1987-től egyetemi tanár, 1988-tól tanszékvezető. 1973-1990 között a politikába is belekóstolt, országgyűlési képviselő, a Kulturális Bizottság tagja volt.

Legutóbbi filmszerepét a Márai Sándor regénye nyomán készült A gyertyák csonkig égnek című alkotásban játszotta, amelyben Agárdy Gábor és Csernus Mariann volt a partnere. A tévéfilmet az idei, 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában is vetítették.[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Avar István - fotó: Kallus György
[/caption]

Avar István Henrik tábornok szerepét alakítja A gyertyák csonkig égnek című filmben. Márai regényének érdekessége, hogy már huzamosabb ideje élénken foglalkoztatja a színházi és a filmes szakma művelőinek fantáziáját. A világhírű színész, Jeremy Irons például, aki már húsz esztenedeje nem lépett színpadra, mert csak a kamerák előtt kamatoztatta tehetségét, ugyanezzel a szereppel tért vissza a minap a világot jelentő deszkákra. A Magyar Rádió tudósítása szerint Irons úgy véli, hogy kevés olyan jó szerző van mint Shakespeare, de Márai munkáiban is megtalálja ugyanazt a komplexitást, így még mindig nem ért a figurával való ismerkedés végére, még próbálja megfejteni jellemének rejtettebbb rétegeit.

Talán érdemes lenne felhívni Jeremy Irons figyelmét arra, hogy nyugodtan fordulhat tanácsért magyar kollégájához, aki már sikerrel vette ezt az akadályt, s előbb a Pesti Magyar Színház színpadán, majd a kamerák előtt is kiválóan alakította Henrik táboronok szerepét.

A gyertyák csonkig égnek című filmben nyújtott alakításához és 75. születésnapjához is gratulálunk, kedves Avar István!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!