Hírek

2006.01.16. 00:00

Nem jó üzlet a tömegével bedőlő autólízing

Akár a hatvanezret is elérheti a már visszavett, vagy a hamarosan erre a sorsra jutó lízingelt autók száma – vélik piaci szereplők. Az ilyen kocsik értékesítése nem egyszerű a telítődő használtautó-piacon. A nullaszázalékos önerővel lízingelt, és havi 10-15 ezer forintos törlesztőrészlettel kínált autók egyre gyakrabban kerülnek vissza telephelyükre, mert az ügyfelek nem tudják tovább fizetni a részleteket. A rendszerint alig pár hónapot használt gépkocsikat aztán gyakran 30-50 százalékkal olcsóbban kínálják a kereskedők.

V. G.

Jelenleg mintegy negyvenezerre teszik a lízingpiaci szereplők a már visszavett autók számát, és körülbelül tízezer körüli az olyan vitás szerződések száma, ahol az ügyfél már nem törleszt. Ezekben az esetekben rendszerint hosszas alkudozás folyik a két fél között. Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Rt. vezérigazgatója szerint a túlerőszakolt lízingpiaci növekedés a hazai cégek és az autókereskedők rövid távú szemléletét tükrözi. Úgy látja, a piaci szereplők részéről hiányzik az önkorlátozás, miközben a visszavett autók számának növekedése senkinek nem jó, hiszen sem a lízingcégeknek, sem a kereskedőknek nem hoz profitot. Alaposabb hitelvizsgálattal meg lehetne előzni, hogy olyan ügyfelekkel szerződjenek, akik várhatóan nem tudják fizetni a részleteket. Így néhány ezerrel kevesebb autót adnának ugyan el a cégek, ám vélhetően ennyivel kevesebb lenne a bukott lízingszerződések száma is.

Persze sok múlik azon, hogy az adott lízingcég milyen szigorúan kezeli a nemfizetést. Több helyen 60–90 nap után mondják fel a szerződést, és az sem ritka: alkudozásba kezdenek az ügyféllel, hogy ne kelljen visszavenni az autót. Révész Tamás szerint azonban az alku hosszú távon nem megoldás. A visszavett autókat átlagosan 2-3 hónap alatt tudják értékesíteni a lízingcégek. A darabonkénti értékesítést részesíti előnyben a Budapest Autófinanszírozási Rt. A Lombard Lízingnél a visszavett autók értékesítését szerződéses partnereik – budapesti és vidéki autókereskedések – közreműködésével bonyolítják le, de interneten és liciten is meghirdetik. Az Erste Leasingnél is elsősorban a cég kereskedői partnerein keresztül értékesítik a visszavett autókat, de tervbe vették már az internetes és aukciós csatornákat is. A hagyományos kereskedői csatornákat szintén internetes lehetőséggel együtt használja a K&H Lízingcsoport is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!