Hírek

2006.01.06. 16:00

Lassan jön a földhivatali sms

Január elsejétől minden széljegyzéssel kapcsolatban, ami egy tulajdoni lapon történik, levelet küldenek a földhivatalok az ingatlan birtokosának. Az ígért sms-szolgáltatásra még várni kell.

Braunmüller Lajos - Füsi Piroska

Jelentősen változott január 1-jétől az ügyintézés a földhivatalokban. A lakosságot érintő egyik legfontosabb módosítás, hogy értesítenek minden ingatlantulajdonost, öt napon belül, tértivevényes levélben, ha a nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoga törlését, illetve arra vételi jog bejegyzését kéri valaki. Ez a lépés a lakásmaffia elleni fellépést hivatott szolgálni. Ha a tulajdonos 30 napon belül valamilyen panaszt nyújt be, a széljegyzett folyamatot azonnal felfüggesztik, és vizsgálatot indítanak - tudtuk meg Zalaba Piroskától, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium földügyi és térinformatikai főosztályának főtanácsosától. Így még a bejegyzés előtt lépéseket lehet tenni egy csaló lebuktatására, aki esetleg hamis adásvételi szerződéssel próbálja megszerezni a lakást.

Az eredeti elképzelések szerint novembertől már e-mailen, január elsejétől pedig sms-en is bárki megkaphatná az információkat a tulajdoni lapon kezdeményezett változásokról, aki szolgáltatási szerződést köt a földhivatalokkal. A rendszer kiépítése azonban késik, még mindig csak annak a körülbelül négyezer ügyfélnek küldenek e-mailben értesítést - szeptember 15-e óta -, akik hozzáférnek a Takarnet rendszerhez, vagyis a földhivatalok központi adathálózatához. Ezek az előfizetők ügyvédek, bankok, valamint önkormányzatok. A késés okáról a főtanácsos a következőt nyilatkozta lapunknak: „Az új ingatlannyilvántartási törvény jelenleg nagy terhet ró a földhivatalokra, ám az elektronikus értesítési rendszer kiépítése folyamatban van. Várhatóan még az év első felében kiterjesztjük az e-mail és sms küldést a Takarnet előfizetőkről az összes ügyfélre.”

Már most is védelmet nyújt viszont a lakásmaffiával szemben az ingatlan-nyilvántartási törvény azon passzusa is, mely szerint a tulajdoni lapon, a széljegyekben egyértelműen utalni kell arra, hogy milyen ügy van folyamatban az adott ingatlannal kapcsolatban (például adásvétel, vagy mondjuk jelzálog-bejegyzés). Az okiratokat, amelyek alapján ezek a bejegyzések készülnek, csak azok tekinthetik meg, akik írásban igazolják, hogy érdekeltjei a folyamatban lévő ügynek. Ugyanezen módosítás értelmében a földhivatalnak a jövőben ellenőriznie kell, hogy kik azok, akik be szeretnének tekinteni egy tulajdoni lapba. Igazolvánnyal, vállalat esetében cégpapírokkal kell igazolnia magát annak is, aki másolatot kér a tulajdoni lapról.

További változás, hogy bizonyos esetekben olcsóbb lesz az eljárás a földhivatalokban, mivel már nem teszik kötelezővé a jogszabályok az ügyvédi vagy közjegyzői közreműködést. Ugyanakkor bonyolítja az ügyintézést, hogy míg korábban elég volt egy eredeti és egy másolati példányt beadni az ügyiratokból, ezentúl két eredeti példányra és egy másolatra lesz szükség. Idén már nem illetékbélyeggel kell fizetni, hanem eljárási díjat kérnek az ügyintézésért. Ha az ügyfél ezt nem fizeti ki, akkor 15 napon belül hiánypótlásra szólítják fel, és amíg nem fizet, addig szüneteltetik az eljárást. Az új évben új sztenderd nyomtatványok használatát tették kötelezővé, ezek beszerezhetők a földhivatalokban és a www.takarnet.hu honlapról letölthetők.

Az Országgyűlés már elfogadta, de majd csak márciustól lesz hatályos az a módosítás, ami alapján elektronikus formában kérhetnek hiteles másolatot a tulajdoni lapokról az ügyfelek, akik ugyanehhez az okmányirodákban is hozzájuthatnak. A közjegyzők továbbra is kiállíthatnak majd tanúsítványt a tulajdoni lap tartalmáról, amely egyenértékű marad a hiteles tulajdoni lap-másolattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!