Hírek

2006.01.10. 16:12

Ismét ölt a fagyálló

Hangosbemondóval járja a rendőrség a Fejér megyei Iváncsa utcáit, hogy arra figyelmeztessék a lakókat: ne igyanak ismeretlen eredetű, kannás innivalót. Országszerte már négyen haltak meg fagyállós italtól.

Nagy Eszter Dóra

Az orvosok szerint fagyállót ivott két iváncsai férfi. Egyikük, egy 48 éves férfi a kórházban vesztette életét, ivócimborájának holttestét lakása udvarán találták meg. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a reggel.hu-nak azt mondta: a két férfi korábban egy harmadik társukkal italozott együtt. Egy ötliteres kannából ittak ismeretlen eredetű folyadékot, az orvosok szerint a folyadék fagyállót tartalmazhatott. A harmadik férfinek nem esett baja, állítása szerint ő csak keveset ivott a kannából.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, közben arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy ismeretlen eredetű alkoholt ne igyanak. A településen hangosbemondóval szólították fel a helybelieket, hogy ha ilyen kannás italuk van, azt vizsgálatra adják le. Úgy tudjuk, az ismeretlen eredetű italt a 48 éves férfi szerezhette be. A nyomozók ugyanis úgy értesültek, hogy a helybeliek nála látták a kannát.

Legutóbb a múlt héten, a szabolcsi Kisaron követelt két halálos áldozatot a fagyállós alkohol. Akkor egy négytagú család ivott egy szemetesben megtalált flakonból. A szülők életveszélyes állapotban kerültek kórházba, 20 éves lányuk és annak 34 éves élettársa viszont meghalt. December végén ugyancsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került kórházba hasonló okból egy férfi. A kisvarsányi férfi olyan vörösbort ivott, amelyből metil-alkoholt mutattak ki.

Tömény alkohol a gyógyír
Zacher Gábor toxikológus szerint évente mintegy 80 ember iszik fagyállót Magyarországon. Az esetek felében véletlenül, a többiben pedig öngyilkossági szándékkal. Zacher felhívta a figyelmet arra, hogy az etilén-glikol önmagában nem mérgező, hanem a lebomlása során termelt anyagok okozzák a bajt. A gyógymód háromféle lehet. A legkézenfekvőbb, hogy azonnal tömény alkoholt itatnak az illetővel, így gátolják a fagyálló lebontását. Másik lehetőség, hogy művese-kezelést kap a beteg. A harmadik, hazánkban nem elérhető lehetőség egy olyan szer, amely itthon elsősorban az ára miatt nincs forgalomban. Az adagonként másfél millió forintba kerülő gyógyszer Zacher szerint elsősorban a kisgyerekeknél lehetne hasznos, akik véletlenül megisszák a fagyállót, de az orvosok töménnyel nem itathatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!