Hírek

2006.01.17. 17:43

Bevezethető-e az egykulcsos adórendszer?

Liberális pártpolitikai javaslatnak tekinti Gyurcsány Ferenc Kóka János gazdasági miniszter egységesen 20 százalékos adórendszerre irányuló javaslatát. A miniszterelnök kifejtette: a szocialisták nem gondolkodnak egykulcsos adórendszerben, annak társadalmi hatásai miatt. Kóka hétfői javaslata szerint egységesen 20 százalékos kulcsot kellene alkalmazni nemcsak a személyi jövedelemadó, de az általános forgalmi adó és a társasági adó esetében is. Igaz – tette hozzá –, ezt az SZDSZ, nem tárcája javaslataként vetette fel.

B. L.

Több feltételt kellene pontosan tisztázni ahhoz, hogy az egykulcsos rendszer életképes, és kifizetődő legyen – nyilatkozta lapunknak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Ha valaki egységes, 20 százalékos adórendszert szeretne, mindenképpen beszélnie kell az adókedvezményekről is. Az egykulcsos rendszer ezek nélkül a legkisebb jövedelemmel rendelkezőket – vagyis az alacsonyabb szja-kulccsal adózókat és jellemzően a kedvezményes, 15 százalékos áfakörbe tartozó termékeket vásárlókat – hozná nehéz helyzetbe. Így fontos lenne egy adón kívüli családtámogatási megoldás kidolgozása is. Enélkül ugyanis a javaslat nem több puszta politikai ígérgetésnél.

„Ezzel együtt is óvatosan kezelném a 20 százalékkal szemben felhozott társadalmi igazságtalanságról szóló vádakat” – hangsúlyozta az elnök. A magasabb jövedelműek valóban jobban járnának, ha a személyi jövedelemadó 20 százalékra csökkenne, míg ugyanez a kulcs a kisebb keresetből élőknek egyértelműen kedvezőtlen lenne. A gazdagabbak azonban összességében drágább fogyasztási cikkeket, élelmiszereket vásárolnak, így őket is kedvezőtlenül érintené az egyetlen kulcs bevezetése.

Korábban is felmerült az egykulcsos adórendszer bevezetésének ötlete. Legutóbb 2003-ban készült hatástanulmány erről, amely azt mutatta ki, hogy lényegében csak a kisnyugdíjasoknak és a minimálbérből élőknek járna számottevő hátránnyal a rendszer megvalósítása. Előbbit egy egyszeri nyugdíjemeléssel, vagy folyamatos kompenzációval ellensúlyozni lehet, a minimálbérrel kapcsolatban már jóval bonyolultabb lépésekre lenne szükség. A törvényben meghatározott bérből hivatalosan sokan élnek Magyarországon, ám vélhetően nagyarányú köztük az adótrükközők száma is. A szlovák példára gyakran hivatkoznak az egykulcsos rendszer támogatói. Északi szomszédunknál két éve vezették be az egységesen 19 százalékos adórendszert. Tudni kell azonban, hogy a szlovákoknál is hasonló felzúdulást váltott ki az alacsonyabb jövedelműek között.

Számszerűen mindenképp rosszul járna az államkassza az egykulcsos rendszer bevezetésével – vélekedik Zara László. Ezt tehát nem lenne célszerű bevezetni a költségvetés akár teljes újjászervezése nélkül. Az is igaz azonban, hogy egy egyszerűbb adórendszerben kevesebb lehetőség nyílik az adócsalásra. Elképzelhető, hogy a jövedelemeltitkolás némileg visszaszorulna, és így végül több bevételt könyvelhetne el az államkassza. Mindez azonban nem látható előre teljes bizonyossággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!